A fost sau n-a fost complot? Au fost sau nu scrise texte împotriva regimului Ceaușescu? Fostul șef SRI, Virgil Măgureanu, susține că “Scrisoarea celor 6” l-a inspirat pe Ion Iliescu să scrie și el una! Ce conținea ea și în mâinile cui a ajuns?
Textele lui Ion Iliescu împotriva regimului
„Cred că textul meu din 1983 a fost văzut de câteva sute de persoane, eu am distribuit câtorva persoane care mi l-au restituit după ce l-au citit. Acolo am scris câteva lucruri care puteau să lămurească poziția mea față de regim. Iliescu a avut mai multe texte.
După apariția scrisorii celor 6, Iliescu, care nu știa că apăruse această scrisoare în spațiul public, a propus să facem și noi un text. Eu am fost de acord cu propunerea lui, și l-am întrebat cum ar trebui să procedăm.
Atunci a apărut pentru prima dată istoria să scriem și noi un text, atunci eu am scris un text, Ion Iliescu altul. Nu văd ce ar putea adăuga textul acela după scrisoarea celor 6.
În definitiv, cei 6 nu erau în siajul ideilor noastre, dar erau împotriva regimului Ceaușescu.
Scrisoarea celor 6, indiferent dacă a fost, cum sau spus ulterior, scrisă de sovietici, aceasta nu a căzut bine regimului și nici nu a întărit încrederea multora că nu se poate face nimic împotriva lui Nicolae Ceaușescu. Dintre cei care eram acolo, nu ne-am gândit că vrem titlu de eroi”, a spus Virgil Măgureanu în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube Hai România!
Lucruri neștiute despre Ion Iliescu
Mai mult, fostul șef al SRI susține că textul scris de Ion Iliescu era unul critic asupra regimului Ceaușescu, exprimat în mod categoric și explicit.
„Regimul comunist din România a fost mai ticălos decât în alte state, pentru că a împins o situație retardată într-o fundătură din care nu a putut ieși.
Cu Iliescu mă vedeam din aprilie 1989 când mi-a dat materialul, un fel de manifest, în care își expunea opinia personală despre situația României. Eu nu am păstrat documentul, după ce am făcut o copie după el i l-am restituit lui Iliescu, care era președinte.
Textul era critic asupra regimului Ceaușescu, exprimat în mod categoric și explicit. Iliescu reproșa regimului, printre altele, faptele care făceau atâta rău întregului popor, și faptul că poporul are de suferit datorită acelor practici ale regimului și faptului că ideologie sa era una potrivnică progresului spiritual.
Nu mi-a plăcut faptul că stilul nu era cel mai combativ cu putință, textul a fost considerat nepotrivit pentru că nu era destul de concis. Pentru noi importantă era atitudinea care ar fi dus la înlăturarea acelui regim, nu altceva. Cele întâmplate la București și Timișoara nu are neapărat legătură cu ceea ce ne-am imaginat noi atunci”, a mai spus fostul șef al SRI.
Despre exilul în Focșani
„Când am plecat la Focșani nu mai aveam mașină, Trabantul nu îl mai aveam de la începutul anilor 80, am mers întotdeauna cu trenul. Nimeni nu s-ar fi încumetat atunci să îmi propună să mă ia în propria mașină.
Lunile de exil la Focșani au fost foarte anoste și au trecut greu, eram departe de familie, aveam nevoie să vin doar la anumite intervale și doar cu motiv întemeiat. Au fost și ocazii în care mi s-a refuzat categoric să plec acasă, la București.
Ca să pot pleca trebuie să primesc încuviințare de la secretarul responsabil cu propaganda din județul Focșani, această încuviințare uneori venea, alteori nu
Când am ajuns la Focșani mi s-a spus că trebuie să țin legătura cu secretarul responsabil de propagandă. Eu am vorbit cu el doar o singură dată, sau de două ori, în rest, țineam legătura prin directoarea de la Muzeul Județean, și prin ea primeam sau nu primeam încuviințare să părăsesc Focșaniul.
În acele luni, nu am ținut legătura cu nimeni pentru că nu aveam cu cine, nu se interesa nimeni cu mine.
Eu nu am ieșit niciodată în public să mă plâng de lucrurile care mi s-au întâmplat la Focșani”, a mai spus Virgil Măgureanu în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube Hai România!