Potrivit lui Rareș Bogdan, funcția de secretar general al NATO este una importantă și onorantă pentru România, și președintele ar trebui să fie susținut atât de putere cât și de opoziție. Liberalul spune că principalul contracandidat al lui Klaus Iohannis ar putea fi Mario Draghi, recent demisionat din funcția de premier al Italiei.
Mario Draghi, principalul contracandidat al lui Iohannis
„Klaus Iohannis este foarte respectat la Bruxelles, inclusiv România este foarte respectată. Pentru postul de secretar general al NATO se afla în pole position fosta premieră a Letoniei, care tocmai a demisionat, iar acum bătălia se dă între fostul premier Draghi al Italiei și președintele României Klaus Iohannis”, a declarat Rareș Bogdan la podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu și Dan Andronic, potrivit EVZ.
Liberalul menționează că, în cazul în care Iohannis preia funcția din cadrul NATO trebuie să-și încheie mandatul de președinte, iar acest lucru se poate face, potrivit Constituției, doar prin demisie și cu alegeri anticipate.
Alegerile anticipate sunt un scenariu de lucru
De asemenea, Rareș Bogdan consideră că președintele României a reușit o performanță remarcabilă, fiind primit de liderii celor „3 mari grei” ai Europei, Franța, Italia și Germania, lucru pe care alți politicieni marcanți din estul Europei nu l-au reușit.
Liberalul a vorbit și despre intrarea României în Spațiul Schengen, considerând că este un bun moment pentru țara noastră. În acest context, el a îndemnat clasa politică la un efort comun.
„În contextul în care NATO a sporit ca importanță și ca relevanță datorită conflictului din Ucraina și a unui posibil conflict care poate să înceapă incendiind Balcanii, o astfel de poziție pentru un român, că e Iohannis sau altul, nu poate fi decât aplaudată. Alegerile anticipate sunt un scenariu de lucru. Dacă s-ar întâmpla, ar fi o poziție extrem de onorantă. La Bruxelles se vorbește de asta, în cancelarii, în presa internațională. Faptul că a fost invitat de cei 3 mari grei, Macron, Scholz și Draghi … cred că nu s-a discutat foarte mult de proiecția acelei vizite. A fost un context care a plasat România într-o relevanță geopolitică mult crescută (…)
Singurul lucru pe care-l solicit clasei politice din România, și colegilor mei, dar și celor din opoziție … e un context în care, printr-un efort al nostru, al tuturor europarlamentarilor, al Guvernului, al ambasadelor, al Președinției, e cel mai bun moment ca România să acceadă în Schengen”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.