OMS a spus totul despre noua tulpină de COVID. Specialiștii au făcut dezvăluiri șoc despre cum se transmite. Potrivit acestora noua mutaţie a coronavirusului detectată în Marea Britanie se transmite mai uşor. Ei susțin că poate fi ţinută sub control la fel ca şi celelalte tulpini.
Oficiali din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au susținut, potrivit DPA, că situaţia nu este scăpată de sub control.
”Situaţia nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării ”, a declarat Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgenţe sanitare din cadrul OMS, în cadrul unei conferinţe de presă, îndemnând statele să implementeze măsuri sanitare încercate şi testate.
Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparaţie cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii.
Oamenii de ştiinţă britanici încearcă în continuare să afle în ce măsură această creştere este cauzată de mutaţii ale virusului şi cât de mult are legătură cu factori comportamentali în rândul populaţiei, a spus Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS pentru pandemia de COVID-19. Până la această oră, nu există dovezi că noua tulpină ar produce forme mai severe sau mortale ale bolii, a subliniat aceasta.
Ce se întâmplă în Anglia
Regatul Unit a decis să re-carantineze Londra și sud-estul țării, ca urmare a apariției unei noi mutații ale coronavirusului care pare mai contagioasă decât precedenta. Două mutații sunt cruciale, căci afectează proteina Spike, grație căreia virusul se fixează pe receptorii ACE-2 ai celulelor umane.
„Nu există dovezi că această tulpină este mai letală sau că provoacă o formă mai severă a bolii” sau că reduce eficacitatea vaccinurilor, a susținut Boris Johnson. Guvernul britanic a decis să recarantineze Londra și sud-estul țării, ceea ce înseamnă o treime din populația Angliei, înainte de sărbători.
Olanda a reacționat la rândul său duminică, suspendând zborurile dinspre Regatul Unit, fiind urmată de Belgia și Italia. Franța și Germania au indicat, de asemenea, că iau în considerare întreruperea traficului aerian și feroviar cu această țară.