Informaţia momentului despre cele mai controversate pensii din România. Un cunoscut profesor de economie a dat verdictul. Iată cum ar trebui să procedeze guvernanţii, pentru a rezolva întreaga situaţie privind reforma pensiilor.
Problema pensiilor speciale din România este departe de a fi soluţionată. După ce premierul României spunea, cu o zi în urmă, că asumarea răspunderii este ultima soluţie la care se va apela, în cazul reformei pensiilor speciale, profesorul de economie Cristian Păun subliniază că întreaga situaţie rămâne, în continuare, mult prea neclară.
Pot fi sau nu pensiile militare încadrate la pensii speciale?
Cristian Păun subliniază că pensiile militare ar trebui considerate pensii speciale, prin faptul că sunt o derogare de la pensiile normale, cele pentru care se cotizează la Pilonul I.
„Probabil că o să existe o ordonanță de urgență, deși nu știu dacă se poate da așa ceva pe această chestiune.
Până la urmă ce îmi este mie mai neclar este ce se înțelege prin această pensie specială. Din ce văd eu în spațiul public, PNL nu consideră pensiile militarilor ca fiind pensii speciale, încă e neclară toată această situație.
După caracteristicile pe care le au pensiile militarilor și cei din Poliție, SRI, ne îndreptățesc să considerăm aceste pensii ca fiind speciale, o derogare de la pensiile normale, constituite prin cotizație la Pilonul I”, a afirmat prof. Cristian Păun, într-o intervenţie pentru B1TV.
Aceste pensii speciale creează o castă apărată de un zid de politicieni, care au foarte multe privilegii
În continuare, el a explicat faptul că nu contează neapărat cuantumul acestor pensii speciale sau procentul din PIB care le este alocat, ci faptul că vorbim despre o serie de venituri nedrepte, mai ales în timp ce autorităţile insistă că este nevoie de austeritate.
„Din punctul meu de vedere încă există o întreagă bulibășeală, pare că fiecare partid dintre cele de la guvernare se feresc să țină în brațe acest cartof foarte fierbinte.
Din punctul meu de vedere nu procentul din PIB contează, cuantumul acestor pensii, ci contează foarte mult că ele sunt nedrepte și că sunt speciale și nu normale.
Creează o castă apărată de un zid de politicieni, care au foarte multe privilegii, inclusiv privilegiul de a cumula această pensie cu salariul la stat, iar pe de altă parte nouă ni se cere austeritate”, a indicat profesorul de economie Cristian Păun.
Nicolae Ciucă, despre o posibilă asumare a răspunderii pentru reforma pensiilor speciale
Reamintim că luni, 8 mai, premierul Nicolae Ciucă spunea că pensiile speciale vor fi reformate în mandatul său. Acest proces reprezintă o chestiune de responsabilitate pe care şi-o asumă cu toţii, iar varianta asumării răspunderii este, din punctul său de vedere, ultima variantă, a afirmat şeful Guvernului.
„Nu lăsăm moștenire nimic, pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima. (…)
Altfel, aşa cum am negociat pe fiecare lege şi cum au fost trecute şi dezbătute în Parlament mi se pare varianta cea mai bună”, a declarat Nicolae Ciucă.