Așadar, Codul fiscal a suferit recent mai multe modificări, care vizează pensiile din Pilonul II, Pilonul III cât și cele ocupaționale.
Totodată, aliniatul 1 din art. 100 va fi păstrat. Acesta stipulează că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii.
Ce prevăd noile modificări?
De asemenea, noile modificări prevăd că în cazul sumelor primite ca plăți eșalonate în rate sau plată unică de către participanții la fondurile Pilonului II, Pilonului III sau la fondurile de pensii ocupaționale, venitul impozabil va fi „constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii” sau „la care, fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1)”, în cazul plăților unice, conform dcbusiness.ro
Totodată, modificările vizează și situațiile în care banii din contul de la Pilonul II ar putea să meargă, în cazul decesului titularului, la moștenitorii săi. Astfel, sumele ce vor fi primite ca plată unică sau ca plăți eșalonate de moștenitorii legali din acest pilon de pensii, venitul impozabil se va calcula la fel, respectiv vor fi considerate impozabile doar câștigurile, nu și contribuțiile nete.
În expunerea de motive a propunerii de modificare se explica de către inițiatori că sistemul de pensii de stat nu va mai fi sustenabil multă vreme, deoarece numărul pensionarilor crește, iar cel al lucrătorilor activi, care le plătesc acestora pensiile, e în continuă scădere, urmând ca, în curând, numărul celor care au iești la pensie să-l depășească, la nivel național, pe cel al angajaților.
În acest context, inițiatorii măsurii susțin că, „pentru a crește contributivitatea la sistemele facultative de pensii prin atragerea cât mai multor persoane interesate, trebuie creat un cadru legal de impozitare echitabil al acestora pentru a le face atractive și rentabile”.