Vaccinul Pfizer oferă o imunitate mai bună în aceste condiții, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford
Specialiștii de la Universitatea Oxford susțin că decizia luată de Marea Britanie de a extinde intervalul dincolo de cele trei săptămâni recomandate de producător s-a dovedit benefică pentru cei vaccinați cu serul produs de Pfizer/BioNTech, potrivit informațiilor transmise de bbc.com
Amintim că autoritățile britanice au extins la finalul anului 2020 distanța între cele două doze la 12 săptămâni în încercarea de a vaccina mai multe persoane.
„Constatările din acest ultim studiu Pitch sunt extrem de semnificative nu doar pentru Marea Britanie, ci și pentru lume, ajutându-ne să înțelegem mai bine mecanica din spatele răspunsului nostru imun la COVID-19 și importanța obținerii ambelor doze de vaccin”, a explicat oficialul guvernamental responsabil cu vaccinurile, Nadhim Zahawi.
Conform sursei menționate, cercetătorii au comparat răspunsurile imune ale 503 angajați din sistemul sanitar care au primit cele două doze la intervale diferite, la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, când varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândea rapid.
„Opt săptămâni reprezintă varianta perfectă pentru mine. Din păcate, nu văd să dispară virusul, așa că trebuie să fim flexibili pentru a oferi cea mai bună imunitate”, a explicat profesorul Susanna Duanchie de la Universitatea din Oxford, coordonatoare a studiului.
Anunț de ultimă oră de la Pfizer
Producătorii vaccinului anti-COVID Pfizer-BioNTech au anunțat că vor colabora cu un partener sud-african pentru a produce local serul. Potrivit unui acord, institutul BioVac, cu sediul în Cape Town, Africa de Sud, va primi ingredientele necesare de la unități din Europa și va finaliza ultimele etape din procesul de producție al serului.
Institutul Biovac urmează să înceapă să livreze vaccinul pe piață până la sfârșitul anului, conform rador.ro.
Biovac și-a fixat ca obiectiv o producție anuală de 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.
În context, vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, care are la bază tehnologia ARN mesager, produce de 10 ori mai mulţi anticorpi decât vaccinul Sinovac, care funcţionează pe bază de viruşi inactivi, potrivit unui studiu realizat în Hong Kong.
Sursă foto: Dreamstime