În timp ce cazurile Covid-19 continuă să crească, cercetătorii caută orice instrument care poate ajuta în lupta împotriva virusului. Dacă vaccinarea ar trebui să fie prima linie de apărare, medicamentele antivirale recent dezvoltate pot contribui din plin în această luptă.
Companiile Merck și Pfizer se află deja pe linia de start, potrivit Verywellhealth. În cazul unor tratamente deja existente, cum ar fi Remdesivir, care utilizează anticorpi monoclonali pentru a combate virusul, e nevoie de spitalizare pentru a fi administrate. Noile antivirale de la Merck și Ridgeback Therapeutics și de la Pfizer se administrează pe cale orală, ceea ce ar putea reduce presiunea asupra spitalelor.
Deocamdată, niciunul dintre cele două nu a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizare în Statele Unite, dar ambele pot primi undă verde în următoarele câteva luni.
Fac același lucru, dar atacă diferite părți ale virusului
Antiviralele Merck și Pfizer sunt compuse din substanțe farmaceutice foarte diferite, cu rate de eficacitate la fel de diferite.
Ramzi Yacoub, medic infecționist, spune că, deși medicamentele fac în esență același lucru, ele atacă diferite părți ale virusului. „Inhibitorul polimerazei antiviralului de la Merck „păcălește” o enzimă, astfel încât aceasta să nu poată fi replicată corect și să nu poată supraviețui”, explică Yacoub. „În schimb, Paxlovid de la Pfizer este un inhibitor de protează care blochează o enzimă necesară pentru replicarea coronavirusului”, adaugă el.
Cum funcționează Merck
Molnupiravir de la Merck a fost dezvoltat inițial pentru a combate encefalita ecvină virală (VEE), o boală transmisă de țânțari. Ulterior s-a constatat că este eficient și împotriva unui virus din familia coronavirusului, MERS. Medicamentul este considerat un inhibitor de polimerază, deoarece vizează polimeraza acidului ribonucleic. Molnupiravir introduce erori fatale în cod, provocând mutarea virusului până la eradicarea sa. În cel mai mare studiu al companiei, Molnupiravir a fost cu 30% eficient în reducerea spitalizării, studii intermediare arătând ulterior că cifrele au crescut cu până la 48%.
Ce face pilula de la Pfizer
Paxlovid combină doi inhibitori de protează pentru atacul său viral. Ritonavir este un medicament existent utilizat pentru combaterea HIV. Nirmatrelvir este numele de marcă dat moleculei experimentale PF-07321332, care a fost dezvoltată pentru a ataca în mod specific proteaza virusului COVID-19.
Paxlovid a avut mult mai mult succes decât pilula Merck în studiile clinice. Pfizer a raportat că analiza finală arată că medicamentul a redus riscul de spitalizare sau deces cu aproape 90% la adulții nevaccinați, când este luat în decurs de trei zile de la apariția simptomelor. Într-un studiu separat pe adulți vaccinați, Paxlovid a redus spitalizarea cu 70% și a eliminat decesele, în comparație cu un placebo.
Sunt eficiente și împotriva Omicron?
Cercetările preliminare sugerează că și medicamentul Merck și cel de la Pfizer ar trebui să își păstreze eficacitatea împotriva variantei Omicron, care se răspândește rapid. Omicron este definit de cele 30 de mutații ale proteinei Spike, dar numai una dintre aceste mutații schimbă modul în care fie Molnupiravir, fie Paxlovid atacă virusul.