Raed Arafat a recunoscut că NU are asigurare la locuință, în caz de cutremur
Miercuri, 15 februarie 2023, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a recunoscut că nu are casa asigurată în caz de cutremur, dar a promis că își va reînnoi asigurarea facultativă a locuinței pe care o deține în Ilfov.
Vă amintim că șeful DSU deține un apartament de 80 mp în Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.
„Am avut (asigurare de locuință – n.r.), nu este reînnoită, urmează să o reînnoiesc. Nici nu am avut timp să fac multe chestii pentru mine personal.
Vă asigur că o să fie reînnoita. Am avut asigurare facultativă, care o include și pe cea obligatorie”, a declarat, miercuri, Raed Arafat.
Declarația sa a fost făcută în contextul în care toți proprietarii de locuințe sunt obligați să își asigure proprietățile împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren, potrivit Legii 260/2008, care a intrat în vigoare în anul 2010. Totuși, în 13 ani de când a intrat această lege în vigoare, nu s-a dat nicio amendă oamenilor care au locuințe neasigurate.
De altfel, Raed Arafat a avertizat companiile de asigurări din România că „și dacă sunt motive de a refuza despăgubirea trebuie să fie motive foarte clare și nu se poate să fie mai multe motivele de a nu despăgubi, decât motivele de a despăgubi”.
Alte cinci cutremure au avut loc în județul Gorj
Joi, 16 februarie 2023, alte cinci cutremure au avut loc în decurs de trei ore în județul Gorj. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,2 pe scara Richter.
Primul cutremur s-a produs la ora 1:20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat 9 minute mai târziu de un alt seism cu magnitudine 2,1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km. Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine 2,6, a avut loc la ora 2:14.
După mai puţin de o oră, la 3:07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km. Un al cincilea cutremur s-a produs la 4:29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4, a transmis Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP).
Potrivit INFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 s-a produs în 1943.