„A fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei la Schengen în octombrie 2023”, a declarat ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov, miercuri, la Nova TV. Potrivit acestuia, termenul a fost convenit în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles de săptămâna trecută.
Zarkov a comentat că pentru prima dată Bulgaria are un termen concret pentru Schengen, care este „rezultatul muncii intense a guvernului interimar din ultimele săptămâni și al unei puternice autorități internaționale în persoana președintelui Radev”.
Krum Zarkov a mai spus că acum totul depinde de activitatea parlamentului și de adoptarea mai multor reforme legate de statul de drept. Potrivit ministrului, Bulgaria nu ar trebuie să fie îngrijorată de rapoartele pe care le așteaptă Olanda, legate de mecanismul de monitorizare.
Semnal categoric transmis din Bulgaria
„Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului „mecanismul orizontal” sunt rapoarte în fiecare an și nu sunt doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie, noi ne-am îndeplinit angajamentele”, a explicat Zarkov.
Aderarea Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și Țările de Jos, iar România a fost oprită doar de Austria. Cu o decizie unanimă, Croația a devenit din ianuarie membră cu drepturi depline al zonei de liberă circulație.
Țările de Jos doresc ca în continuare Comisia Europeană să facă un raport cu privire la Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, deși monitorizarea a fost oprită la sfârșitul anului 2019.
Austria și-a condiționat acordul pentru extinderea Schengen
În Austria, partidele politice sunt divizate și există critici împotriva deciziei oficiale a Vienei de a opri Bulgaria și România. Austria și-a condiționat acordul pentru extinderea Schengen de implementarea planului său în cinci puncte, printre care se numără și consolidarea protecției frontierelor externe.
Cancelarul austriac Karl Nehammer ține și la construirea un gard mult mai sigur de-a lungul graniței bulgaro-turce, a cărui valoare este estimată la 2 miliarde de euro. Austria insistă ca gardul să fie plătit de UE, în timp ce Comisia Europeană este împotriva acestui proiect. Potrivit autorităților bulgare, dialogul cu Țările de Jos este mai dificil, a arătat mediapool.bg.