Informația momentului despre spațiul Schengen! Anunțul venit chiar acum: Trebuie să …

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. Social-democratul spune că acest subiect trebuie abordat cu mai mult profesionalism și curaj.

„Pentru atingerea acestui obiectiv important pentru țară, trebuie să abordăm aderarea României la spațiul Schengen cu mai mult profesionalism și curaj. Ceea ce facem, ca țară, în aceste prime luni ale anului este esențial pentru a reuși să atingem acest deziderat până la alegerile europene din anul 2024”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

Măsurile întreprinse de la începutul anului

Europarlamentarul a mai precizat, în mesajul său de pe rețelele de socializare, măsurile întreprinse de la începutul acestui an. De asemenea, Victor Negrescu a mai spus că i-a solicitat comisarului social-democrat Ylva Johansson să susțină aderarea României la spațiul Schengen, în cadrul întâlnirii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne.

„Am contactat oficialii din Suedia pentru a solicita ca aderarea României la spațiul Schengen să rămână un subiect prioritar pe agenda europeană. Trebuie demarate, odată cu terminarea alegerilor locale, negocieri moderate de preşedinția suedeză cu Austria şi statele reticente. Am fost în contact cu oficiali din Olanda pentru a ne asigura că veto-ul aplicat Bulgariei nu mai împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Trebuie să ne asigurăm că veto-ul Olandei nu va bloca România, fiind direct implicați în sprijinirea Bulgariei”, a mai scris europarlamentarul pe rețeaua de socializare.

Este nevoie de o strategie comună pentru convingerea statelor reticente

Nu în ultimul rând, acesta a mai spus că i-a mulțumit ministrului grec de Interne pentru sprijinul oferit cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

De asemenea, el a mai spus că este nevoie de o strategie comună pentru convingerea statelor reticente cu privire la extinderea acestui spațiu.

„Am intrat în contact cu reprezentanți din mediul politic și cu reprezentanți ai sectorului nonguvernamental din Austria pentru a încerca o schimbare de poziționare din partea guvernului de dreapta austriac. Trebuie demarată o campanie de lobby şi advocacy în Austria pe lângă toți cei care pot influența decizia. Am discutat cu reprezentanți ai executivului spaniol, care urmează să preia Președinția Consiliului UE, și vom efectua o vizită de lucru la Madrid. Contactele instituționale cu Spania trebuie intensificate.

Am propus o amplă consultare între cei interesați de definirea unei strategii naționale privind aderarea la spațiul Schengen întrucât subiectul nu trebuie politizat, iar toate competențele trebuie folosite în interesul României. Trebuie evitată personalizarea aderării prin realizarea unei echipe largi de negociere sau de coordonare.

Am scris președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a solicita folosirea tuturor mijloacelor legale posibile, inclusiv atacarea la Curtea de Justiție a UE a veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen. Trebuie folosite toate mijloacele existente pentru a pune presiune în vederea adoptării unei decizii”, a informat Negrescu.

El a mai spus că a fost sprijinită petiția cu privire la atacarea la Curtea de Justiție a UE refuzul Austriei cu privire la aderarea României, subliniind că acest subiect urmează să fie dezbătut în comisia de resort a Parlamentului European în luna martie.

Colaborare mai bună cu Bulgaria

Nu în ultimul rând, tot pe rețelele de socializare, acesta a menționat că a propus o coordonare și o colaborare mai bună cu partenerii din Bulgaria.

„Trebuie setată o strategie comună şi definite axele comune de acțiune. De altfel, merită să discutăm și cu partenerii din Croația pentru a vedea cum putem aborda demersul la fel de eficient ca ei. Pentru ca toate aceste inițiative să conducă la efectul scontat este esențial ca la nivel național să fie menținută stabilitatea coaliției guvernamentale, iar responsabilii din Guvernul României să iasă din defensivă și să întreprindă acum, la începutul anului, toate demersurile necesare pentru a menține acest subiect pe agenda europeană. Nu doar discuții, ci acțiuni concrete”, mai susține europarlamentarul.