Puțini sunt cei care nu au auzit despre Divertis, grupul de umor care făcea furori și înainte de de 1990, dar, mai ales, după Revoluție cu scheciuri politice. Între membrii săi, Toni Grecu a fost figura primordială a grupului, alături de regretatul Ioan Gyuri Pascu, el fiind, totodată și unul dintre fondatori.
Cu timpul, emisiunile de umor politic nu au mai facut casă bună cu televiziunile românești. Toni Grecu, fostul lider al grupului, a vorbit despre motivele acestor schimbări produse atât în programele de televiziune, dar și în mentalitatea românilor.
Din capul locului, Toni Grecu este de părere că principala explicație a acestui fenomen nu trebuie căutată „în curtea telespectatorului”.
„Nu se poate spune că telespectatorul e de vină. În niciun caz! E ca atunci când vine cineva în vizită la tine acasă și-l tratezi cu o prăjitură. El nu-ți va putea spune dacă prăjitura e bună sau nu mai devreme de a gusta din ea.
Înainte, nu are cum să-și dea cu părerea. Așa e și cu acest gen de emisiune. Trebuie mai întâi să i-o propui telespectatorului”, a menționat fostul lider al grupului Divertis.
Divertismentul era costisitor
Pe de altă parte, cel care a produs sute de emisiuni de satiră politică după 1990, pentru diverse emisiuni și televiziuni de top, inclusiv TVR, PRO TV și Antena 1, susține că asemenea emisiuni nu sunt „ieftine”.
„Un asemenea gen de emisiune are nevoie de un buget destul de consistent, fiindcă ai nevoie de actori, ai nevoie de decoruri, ai nevoie de scenografie. Iar toate astea înseamnă bani! Astăzi, televiziunile nu mai sunt tentate să producă așa ceva. Ne hăhăim la te miri ce!
Genul de emisiune de divertisment de astăzi e mult mai ușor de produs: adunăm niște oameni în platou și ne dăm cu părerea despre te miri ce! Ca să nu amintesc și de amănuntul că poți înregistra cu oarecare ușurință 12 emisiuni de acest gen, care să te ajute o perioadă medie de timp”, a precizat Toni Grecu pentru impact.ro.
Nu mai e politică la vârf
Însă explicațiile îndrăgitului umorist nu se opresc aici: „După mine, mai există o explicație pentru actuala situație: nu mai există politicieni români notabili, unii care să devină personaje de televiziune!
Cine mai face politică la vârf în țara asta, în prezent? Prea puțini! Mai degrabă, politica e făcută de personaje cunoscute de mulți români, gen Biden, gen Putin, gen Zelenski, gen Van der Leyen, dar care nu devin la fel de populari românilor precum ai noștri!”, a mai spus actorul.
Viitorul emisiunilor de satira politică depinde, după cum spune umoristul, de apariția unor politicieni de top.
„Când politica la români va reveni în prim plan, când vom avea iar politiceni de top, atunci va reveni pe micile noastre ecrane și satira politică! Emisiunile de umor politic nu trebuie să lipsească, fiindcă ele arată cât de sănătoasă e o anumită societate.
În opinia mea, într-o societate în care nu râzi, cu argumente, despre liderii tăi politici, e foarte probabil ca acolo lucrurile să nu meargă în direcția cea bună! Cam cum stă treaba și la noi în prezent!”, adaugă el, cu doza de umor binecunoscută.