Experții sunt de acord când vine vorba de vaccinare. Protejarea unei părți mai mari a populației, oriunde în lume, prin vaccinare, limitează răspândirea coronavirusului.
Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech devine, după decizia autorităților de reglementare din SUA, primul vaccin autorizat pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani în această țară. Așa că 28 de milioane de copii americani ar putea fi vaccinați, chiar dacă există unele reticențe.
De asemenea, anunțul recent al Austriei de a impune vaccinarea tuturor adulților și cel din SUA, care autorizează doza booster pentru toți adulții, ar putea ajuta și mai mult la reduecrea șanselor de noi infecții, notează ABC.
Vaccinarea copiilor înseamnă și reducerea răspândirii virusului
Vaccinarea copiilor înseamnă, de asemenea, reducerea răspândirii virusului, deoarece majoritatea copiilor au simptome ușoare când se infectează. Dar, spun oamenii de știință, când virusul se răspândește nevăzut, nu înseamnă că dispare complet. Și pe măsură ce mai mulți oameni se infectează, șansele apariției unor noi variante cresc.
Jackpot-ul? O variantă și mai periculoasă decât Delta
David O’Connor, expert în virologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, aseamănă infecțiile cu „biletele de loterie pe care le dăm chiar noi virusului”. ”Jackpot-ul? O variantă și mai periculoasă decât Delta, care circulă în prezent.
”Cu cât sunt mai puțini oameni infectați, cu atât virusul are mai puține bilete de loterie și cu atât vom sta mai bine în ceea ce privește apariția variantelor”, afirmă el, adăugând că variantele sunt și mai probabil să apară la persoanele cu imunitate slăbită.
Vaccinarea copiilor mici ar evita aproximativ 430.000 de cazuri de COVID
Vaccinarea copiilor ar putea face o diferență reală în viitor, conform estimărilor COVID-19 Scenario Modeling Hub, un centru de organizații universitare și de cercetare medicală care consolidează modele despre pandemie. Cele mai recente estimări ale centrului arată că, în perioada noiembrie-12 martie 2022, vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani ar evita aproximativ 430.000 de cazuri de COVID în populația totală a SUA, dacă nu ar apărea nicio variantă nouă.
Dacă o variantă cu 50% mai transmisibilă decât Delta ar apărea la sfârșitul acestei toamnei, 860.000 de cazuri ar fi evitate, a declarat co-liderul proiectului, Katriona Shea, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Variantele periculoase pot apărea în continuare în diverse părți ale lumii
O altă mare necunoscută este aceea că variantele periculoase pot apărea în continuare în diverse părți ale lumii, unde rata de vaccinare nu este foarte mare, și își pot face drum spre America, chiar dacă copiii din America se alătură persoanelor adulte care care s-au vaccinat.
Variant Delta rămâne, deocamdată, dominantă în SUA, reprezentând peste 99% cazurile de coronavirus analizate în Statele Unite. Oamenii de știință nu pot spune exact de ce. Dr. Stuart Campbell Ray, expert în boli infecțioase la Universitatea Johns Hopkins, crede că această variantă ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri.