Pentru a aflat cât de gravă este situația, cercetările referitoare la varianta Omicron continuă. În cursul zilei de marți, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a venit cu noi informații în aces context. Astfel, potrivit sursei citate, apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare, relatează Reuters.
Un membru OMS a precizat la rândul său că deși alte variante pot provoca peumonie severă, în cazul variantei Omicron, lucrurile sunt diferite.
„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, subliniind că aceasta ar putea fi o „veste bună”.
Pe de altă parte, deși provoacă simptome mult mai blânde, transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri. Specialistul a tras un semnal de alarmă în acest context, precizând că este vorba despre o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată.
De menționat este faptul că declaraţiile făcute de oficialul OMS cu privire la riscul redus de formă severă sunt susținute și de alte date, inclusiv un studiu realizat în Africa de Sud, una dintre primele ţări în care a fost detectată varianta Omicron. Pe de altă parte, Abdi Mahamud a atras atenţia că Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populaţie tânără, printre alţi factori.
Ce se știe despre varianta Omicron
În ceea ce privește imunizarea, întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe. Pe de altă parte, el a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.
Amintim faptul că medicul Lucian Duță a prezentat marți o serie de studii referitoare la varianta Omicron. Potrivit acestuia, studiile arată că noua variantă ar fi fost transmisă de la șoareci și afectează atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate.
Totodată, medicul a mai menționat că România nu are acces la un tratament specific variantei Omicron, așa cum au alte țări.
„1.Se pare că Omnicronul este o variantă mutagenă transmisă de la șoareci.
2.Toți putem fi infectați indiferent dacă suntem vaccinați sau nu.
3.Există tratamente eficiente constând în medicamente antivirale specifice(Molnupiravir și Paxlovid) precum și un singur anticorp monoclonal(Xevudy).”Vechii” anticorpi monoclonali (eficienți până acum și pe care România i-a adus în cantități infime) nu prea mai sunt buni de nimic!
4.România nu are acces la nici un tratament specific contra variantei Omnicron.
5.Cele spuse la punctul 4 au și o parte pozitivă:nu putem fi îngrijorați că accesul la tratament ar putea fi îngrădit pe criterii rasiale”, scria medicul pe rețelele de socializare.