Informația momentului în România. Guvernul pregătește o nouă măsură care ar putea intra în vigoare în următoarele luni.

Surse guvernamentale anunță că au loc discuții în cadrul Executivului privind raționalizarea gazului în iarna viitoare. Sursele citate spun însă că această raționalizare ar urma să afecteze doar companiile, nu și populația.

Totodată, măsura care va fi pusă la punct va fi luată doar în anumite condiții. Mai exact, sursele citate susțin că doar dacă România nu va avea suficient gaz pentru a acoperi necesarul de consum, atunci Guvernul va da undă verde măsurii.

Guvernul României ar putea raționaliza gazul

Menționăm faptul că un astfel de scenariu este posibil în cazul în care Rusia va decide până la iarnă să oprească furnizarea de gaze către țara noastră. Amintim faptul că până acum, Rusia a oprit deja furnizarea de gaze în mai multe țări membre ale UE care au refuzat să facă plata în ruble, așa cum a cerut președintele Vladimir Putin.

În tot acest timp însă, România nu stă pe loc și caută alte surse de gaz, iar o soluție ar fi Azerbaidjanul, după cum anunța și ministrul Energiei. De asemenea, o altă alternativă o reprezintă Statele Unite, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL.

Până la momentul actual, Elveția este cea care a luat și ea în calcul măsuri de raționalizare a energiei pentru companii. Anterior, oficialii elvețieni anunțau că nu există garanții că țara va avea suficientă cantitate de gaze pentru toată lumea.

Elveția se pregătește să raționalizeze energia

Menționăm faptul că spre deosebire de alte țări, Elveţia primeşte gaze prin hub-urile de tranzacţionare din ţările vecine din UE, astfel încât perturbările în aprovizionare din blocul comunitar vor afecta şi Elveţia.

O veste bună este însă că în Elveția, cererea de gaze este una destul de redusă și acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Astfel, aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea locuinţelor, restul în industrie, servicii şi transporturi, conform datelor guvernamentale.

Pe de altă parte, ţara este dependentă de importurile de gaze şi petrol. Raționalizarea energiei va afecta în primă fază companiile din Elveția, anunța ministrul Energiei, Simonetta Sommaruga. Tot atunci, oficialul din Elveția mai preciza și că Executivul nu poate garanta că va exista întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi.