Nicolae Ciucă: S-a analizat posibilitatea agravării situaţiei
În acest context, premierul român i-a mulțumit omologului său din Republica Portugheză pentru contribuţia cu subunităţi, în România, adăugând că astăzi vor merge împreună la Caracal, pentru a le mulţumi militarilor pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea.
„Discuţiile s-au desfăşurat pe fundalul cooperării în vederea descurajării posturii de descurajare şi apărare aliată, pe Flancul de est al NATO. Am mulţumit pentru asigurarea unui climat de continuitate a acestor relaţii bilaterale”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, Ciucă a subliniat că discuțiile s-au concentrat pe situația din Ucraina, deoarece tensiunile militare reprezintă o preocupare pentru ambele țări.
„Discuţiile noastre au abordat situaţia din Ucraina, este o preocupare pe care o împărtăţim împreună şi desigur am discutat situaţia concretă, la zil, şi perspectivele evoluţiei, analizând posibilitatea agravării situaţiei, în cazul în care forţele armate ruse vor continua ofensiva în regiunea Odesa din Ucraina”, a completat Nicolae Ciucă.
Premierul spune că s-a discutat despre sprijinul umanitar acordat Ucrainei
De asemenea, premierul român a spus și că s-a discutat despre sprijinul umanitar acordat Ucrainei şi măsurile luate în ansamblul UE, pentru a putea sprijin Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
„Opţiunea de aderare Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă a fiecărei naţiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a completat şeful Executivului.
Simultan, prim-ministrul Republicii Portugheze a subliniat că a manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei şi Suediei.
„E o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă,contribuie la întătirea Alianţei Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei şi Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întârită prin această aderare”, a spus António Costa.