Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că există două planuri cu privire la consolidarea și reabilitarea seismică a clădirilor. Mai precis, este vorba despre un proiect finanțat din bugetul de stat și un alt proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, prim-ministrul României a mai cerut ca Ministerul Dezvoltării să prezinte planul cu măsurile care vor fi pentru accelerarea implementării acestor două programe.

Prim-ministrul spune că este vorba despre o sumă care depășește 500 de milioane de euro, în ceea ce privește proiectul din PNRR. Planul derulat prin MDLPA are un buget de aproximativ 700 milioane, din care 300 de milioane sunt de la bugetul de stat.

„În acest moment, există două planuri de reabilitare seismică. E un plan care se derulează prin MDLPA cu un buget de aproximativ 700 milioane, 200 milioane sunt de la bugetul de stat, credite bugetare şi 500 milioane credite de angajament. Cea de-a doua linie e asigurată  prin PNRR, în Programul valul renovării. Discutăm de peste 500 milioane euro. Ce e important în această imagine e că cetăţenii nu vor avea contribuţie la derularea acestor programe. Toate se vor desfăşura prin bugetul de stat şi prin fonduri europene”, spune prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Este nevoie mai mult ca oricând ca planul să înceapă să producă efecte

Șeful Guvernului de la București a mai spus că „la nivelul Ministerului Dezvoltării e această măsură reactivă, starea clădirilor nu doar din Bucureşti, ci la nivelul întregii ţări, nu doar la nivelul instituţiilor de stat, ci la toată infrastructura s-a deteriorat în timp şi e nevoie mai mult ca oricând ca acest plan să înceapă să producă efecte”.

„Domnule secretar de stat, vă rog să îmi prezentaţi în şedinţa următoare de Guvern măsurile pe care le puteţi lua la nivelul instituţiilor astfel încât să putem accelera acest plan”, a mai spus șeful Executivului.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul a atras atenția că nu a existat o coerenţă în implementarea planurilor în acest sens, de aceea procesul uneori încetineşte sau se opreşte.