Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat ca Guvernul României este pregătit să susțină parcursul Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană, după ce Comisia Europeană a recomandat acest lucru.
România susține parcursul Ucrainei și Republicii Moldova la UE! Nicolae Ciucă: Guvernul României este pregătit
Premierul Nicolae Ciucă a scris pe pagina sa de Twitter că Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al celor două state şi „aspiraţiile cetăţenilor acestor ţări la societăţi mai prospere şi democratice”.
„Astăzi, Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE şi perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noştri apropiaţi din est şi aspiraţiile cetăţenilor lor pentru societăţi mai prospere şi mai democratice”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.
Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.
Ucraina și Republica Moldova ar putea intra progresiv în UE
La rândul său, Dacian Cioloș este de părere că pot fi găsite soluții pentru ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să înceapă și cu Republica Moldova și cu Ucraina. Pe acest fond, eurodeputatul Renew Europe propune o integrare progresivă a celor două țări.
De asemenea, fostul președinte al Uniunii Salvați România (USR) mai spune că războiul va fi finalizat doar prin negocierile de pace.
„Personal, cred că Rusia e deja umilită, prin felul în care au decurs ostilitățile în Ucraina, pentru că iată, avem deja câteva luni de când avem un război, practic, pe teritoriul Ucrainei, care a fost atacată de Rusia, Rusia care se considera o mare putere militară în această regiune și care în continuare pierde soldați, pierde chiar conducători ai armatei și nu reușește să avanseze așa cum și-a propus.
Deci Rusia este deja umilită, dar să nu uităm că ucrainenii sunt cei care pierd, la fel, foarte mult, dincolo de migrația masivă, de mișcările masive de populație, refugiați, care continuă să plece, sunt distrugeri masive materiale, pierderi de vieți omenești (…).
Terminarea războiului nu se poate face decât prin negocieri de pace și din această perspectivă evident că e nevoie și de oameni politici care să se gândească și la soluțiile de pace, însă în același timp, Ucraina nu trebuie abandonată, trebuie în continuare susținută, pentru că luptă pentru supraviețuirea propriului popor”, spune Dacian Cioloș.