Veste excelentă pentru şoferii de maşini electrice sau pentru cei care intenţionează să-şi cumpere un astfel de autoturism!

Se vor construi 30.00 de stații de încărcare electrică

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi construite 30.000 de stații de încărcare electrică pe teritoriul României. Dintre acestea, 15.000 vor fi finanțate de către PNRR și vor fi gata până în anul 2026.

”România și-a propus să dezvolte o rețea de 30.000 de stații de încărcare electrică, dintre care aproape 15.000 vor fi realizate prin intermediul PNRR, până în anul 2026”, a declarat premierul, aflat în vizită pe Platforma Industrială Dacia de la Mioveni.

Ministrul Apărării, pe lista remanierilor?

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă se gândește la remanierea ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Prim-ministrul a răspuns că îl așteaptă să poarte o discuție foarte deschisă, pentru că a avut o părere total diferită față de varianta oficială a Guvernului.

”Îl aștept pe domnul ministru să revină în țară de la ministeriala NATO și trebuie să avem o discuție foarte deschisă față de opinia dumnealui, nu este opinia Guvernului și trebuie să lămurim acest aspect”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Vasile Dîncu a primit critici din mai multe direcţii, inclusiv din partea şefului său de partid, Marcel Ciolacu, dar şi a preşedintelui Iohannis, după ce a declarat că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, a afirmat Dîncu recent.

România, investiții record în infrastructura energetică

Tot la capitolul investiţii din fonduri europene, Transelectrica, operatorul rețelei electrice din România, va beneficia de investiții în valoare de 420 de milioane de euro de la Fondul de Modernizare al Uniunii Europene. Aceasta este cea mai mare investiție atrasă până acum de compania de stat Transelectrica.

Banii vor fi folosiți la modernizarea mai multor linii și stații electrice. Acest lucru va asigura securitatea rețelei și va permite instalarea proiectelor cu energie regenerabilă. Fondul de Monetizare este un program al Uniunii Europene menit să sprijine 10 state cu scopul atingerii țintelor energetice până în anul 2030.

„Astăzi am semnat primele contracte pentru finanțare de la Fondul de Modernizare, deschizând astfel cea mai importantă sursă de fonduri UE pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare.

„Finanțarea totală, de peste 13 miliarde de euro, va duce la o transformare substanțială a infrastructurii energetice naționale, un factor decisiv pentru a atinge independența energetică”, a completat acesta.

Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) spune că situația pe piața energiei va fi una dramatică dacă nu va exista transparență și comunicare între participanții la aceasta. Mai menționează de asemenea necesitatea unor măsuri de susținere a categoriilor de consumatori care au nevoie.

„Este bine că se acordă sprijin consumatorilor vulnerabili, spitalelor, instituțiilor de învățământ, de cultură, bisericilor, înțelegem demersul senatorilor în acest sens. Nu este însă clar modul de aplicare a acestor măsuri. Furnizorii au nevoie de timp pentru a se pregăti și a aplica noile prevederi, dar, mai ales, este necesar să li se pună la dispoziție o serie de date care sa le permită aplicarea noilor prevederi, cum ar fi lista familiilor cu trei sau mai mulți copii, beneficiare ale plafonării”, a declarat asociația.