Secretarul de stat Raed Arafat a declarat sâmbătă că nu se pune problema retragerii echipelor de salvatori din Turcia. Acesta a precizat că „mai mult, au fost rugați să mai rămână”.

România nu retrage echipele de salvatori din Turcia

Declarația vine în contextul în care armata austriacă și două organizații germane de ajutorare și-au suspendat operațiunile din Turcia, invocând probleme de securitate.

Arafat spune că a discutat cu șeful misiunii românești, care a spus că protecția civilă este însoțită de jandarmi și că nu sunt motive de plecare.

„Am discutat cu şeful misiunii pe care l-am trimis şi cu colegii de la echipa de coordonare de la Protecţia Civilă Europeană şi cu autorităţile turce. Unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi pentru protecţia lor, dar nu pentru motive care să îi facă să plece de acolo.

Deci este o zonă cu foarte multe clădiri dărâmate. Mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie lângă ei o echipă de jandarmi.

Nu se pune problema retragerii. Chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă, echipele noastre vor rămâne până când ni se va spune că s-a terminat faza de căutare şi salvare, iar atunci suntem pregătiţi să îi aducem imediat înapoi. Dacă apar alte elemente, normal că suntem pregătiţi pentru a îi aduce înapoi, oricând este nevoie”, a declarat Arafat.

De asemenea, el a precizat că două trenuri cu ajutoare, care constau în materiale de cazarmament din stocurile „Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU, ca urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană, vor pleca din Bucureşti către Turcia.

Oficialul a precizat că în primul tren se află 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, saltele, perne, lenjerie şi alte materiale. Diferenţa până la 2.000 de corturi şi restul materialelor vor fi trimise cu al doilea tren.

Statul român va susține cu tot ce este nevoie

Amintim că în cursul acestei săptămâni şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că echipele de salvatori din România vor rămâne în Turcia cu acordul Ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi că statul român va susţine cu tot ce este nevoie autorităţile turce şi siriene.

„Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar, vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie. Au fost aprobate 40 de tone de ajutoare umanitare pentru Siria, în baza unei liste dată de guvernul sirian prin Mecanismul de Protecţie Civilă. Am urcat, cu acordul premierului, pe portalul Protecţiei Civile Europene propunerea noastră.

Urmează să vedem care va fi modalitatea de transport şi modalitatea de livrare. Costurile pentru transport se acoperă de regulă în proporţie de 75%, pentru situaţia asta costurile se acoperă chiar 100% ca să ajungă materialele în zona respectivă şi să fie distribuite într-un mod care va fi decis de Comisia Europeană pentru a fi siguri că ajung la beneficiarii lor”, a afirmat Arafat.