Regele Charles al III-lea a ținut să arate că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea. El a spus aceste cuvinte în alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni.
Regele Charles al III-lea a declarat vineri, în alocuţiunea susţinută la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea.
Majestatea sa a spus în limba română: ”Ţară de Glorii, ţară de dor!”, fiind aplaudat de oficialii prezenţi la eveniment. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei şi abia aştept să îmi joc şi eu rolul în strângerea lor şi mai puternic, pe viitor, a mai spus Regele Charles.
A simţit o legătură profundă cu România
”Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă odată România, vă mulţumesc domnul preşedinte pentru cuvintele generoase şi pentru generozitatea imensă pe care aţi manifestat-o organizând această recepţie.
Au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă şi când am venit aici am simţit o legătură profundă cu România”, a spus Regele Charles. El a arătat că ”Regele României era vărul regelui Marii Britanii iar Regina Maria era de asemenea descendentă a familiei regale britanice”.
”Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai şi aveam amintiri din copilăria comună petrecută aici şi pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România”, a arătat Regele. Charles al III-lea a mai spus că în toţi aceşti ani a avut bucuria de a călători prin toată ţara şi a întâlnit români din toate domeniile.
Martor la prima mână a dezvoltării extraordinare
”Am avut astfel posibilitatea de a fi martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc şi care este, pot să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dvs. Am întâlnit şi am fost impresionat de reprezentanţii tinerei generaţii, întreprinzători, tineri care fac faţă provocărilor lumii moderne, în toate domeniile, din tehnologie, ecoturism sau protecţia mediului, în construirea de clădiri prietenoase cu mediul” a spus Regele Charles.
El a precizat că ”a fost inspirat de oamenii pe care i-a întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalţi” şi a arătat că încă din anii 90 i-a sprijinit pe tineri şi a devenit prietenul lor şi este şi acum prietenul Asociaţiei Monumentelor, care îi instruieşte pe arhitecţi în conservarea monumentelor.
”Este atât de impresionant să vezi câţi voluntari tineri lucrează an de an, cu atâta dragoste şi atenţie la detalii pentru monumentelor istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii atât de diversificate a României”, a completat el.