Guvernul României a asumat la cel mai înalt nivel răspunderea coordonării luptei împotriva traficului de persoane, a adăugat el în cadrul ceremoniei de semnare a Planului Bilateral de Acțiune între România cu Regatul Unit al Marii Britanii.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane sunt femei și copii
Potrivit lui Nicolae Ciucă, traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme și îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii noștri, în mod deosebit copii și femei.
„Planul comun de acțiune reprezintă un moment extrem de important în contextul eforturilor noastre comune de prevenire și combatere a criminalității. Face parte din viziunea și strategia de dezvoltare a acestui domeniu pe care Guvernul României a asumat-o în ultimii 2 ani, prin care ne dorim ca România să fie o țară ostilă traficanților de persoane și o țară sigură și prietenoasă pentru victimele care au avut neșansa să fie exploatate.
Semnarea acestui document comun este și expresia grijii și preocupării pe care Guvernul României o are pentru cetățenii săi mai vulnerabili și expuși riscurilor traficului de persoane, care trăiesc în România sau într-una dintre cele mai largi comunități din diaspora, respectiv cea din Marea Britanie.
Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme și îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii noștri, inclusiv un număr disproporționat de mare de copii și femei”, a declarat șeful Executivului.
50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale traficului de persoane
Nicolae Ciucă a precizat, de asemenea, faptul că aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent victime ale traficului de persoane.
„Aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câștiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este una dintre formele de criminalitate cu creștere accelerată inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii și criza Covid-19 au generat riscuri și provocări suplimentare la nivel european și internațional.
Traficanții se adaptează constant și adesea își schimbă metodele în timp real. Aceștia exploatează persoanele cu resurse insuficiente, pe cei neprotejați și pe cei mai vulnerabili.
De asemenea, conflictul din Ucraina a determinat milioane de persoane vulnerabile să îşi părăsească țara. Exact aceste tipuri de situații de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanți pentru a transforma în victime involuntare oameni aflați în situații dificile, pentru a-i forța la prestarea de servicii sexuale în scop comercial, la muncă forțată sau servitute domestică”, a spus acesta.
Premierul a subliniat că „traficul de persoane este o formă de criminalitate față de care Guvernul României are toleranță zero”.