Informația momentului pentru angajații din România. Abia acum s-a aflat ce se întâmplă, de fapt

Sursă: Inquam Photos / Ilona Andrei

Piața muncii din România se confruntă cu un nou fenomen deloc benefic pentru salariați. Consiliul Concurenței deja a luat în vizor câteva firme pentru astfel de practici.

Fenomenul care amenință grav piața muncii din România! Mii de oameni sunt vizați. Riști să rămâi fără loc de muncă

Fenomenul No Poach pare să ia amploare și în România, arată Consiliul Concurenței. Mai exact, este vorba despre un fel de acord între șefii companiilor prin care aceștia nu vor recruta oameni unii de la ceilalți pentru salarii mai bune. În acest mod, oamenii vor fi forțați să rămână la locul de muncă unde sunt angajați.

Cei care s-au confruntat deja cu această problemă ar putea obține despăgubiri, dar doar dacă dau companiile în judecată, notează știrileprotv.ro.

Fenomenul este unul extrem de cunoscut în Statele Unite ale Americii, acolo unde mai multe companii cunoscute din IT au fost sancționate pentru această practică.

7 companii din România sunt vizate de această practică

Potrivit Consiliului Concurenței, la nivel național există șapte firme de construcții de automobile sunt acuzate că și-ar fi împărțit piața forței de muncă.

O plângere anonimă spune că orice persoană care demisionează de la una dintre companii nu ar mai avea nicio șansă să se angajeze la alta.

”Dacă aceste suspiciuni se vor confirma, un comportament incorect. Angajații nu beneficiază de salarii la fel de bune dacă ar fi concurenţa. Este un cartel, în loc să concureze să atragă forţa de muncă, se înţeleg să mențină salariile mai jos”, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Amenzi usturătoare pentru aceste companii

Consiliul Concurenței a verificat mai multe firme, iar una a primit o amendă de 400 de mii de lei pentru că refuzase să le dea inspectorilor acces la date în primă fază.

Companiile care apelează la această practică vor risca amenzi de 10% din cifra de afaceri, însă sancțiunea poate fi redusă la 30 de procente dacă responsabilii își recunosc vina.

”Au efecte discriminatorii aceste înțelegeri. Decizia definitivă a CNCD îi poate ajuta să le obțină”, spune Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Doar instanța de judecată poate stabili valoarea despăgubirii. Consiliul pentru Combaterea Discriminării nu cunoaște deocamdată astfel situații. În schimb, cei care au fost discriminați la locul de muncă, au primit și despăgubiri de până la zece mii de euro fiecare.