Autoritățile vor menține pentru primul semestru din 2023 valoarea maximă actuală a tichetului de masă la 30 de lei, conform unui proiect de ordin inițiat marți de Ministerul Muncii.
„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 30 lei”, se arată în documentul citat.
Proiectul de ordin trebuie aprobat și oficializat în perioada următoare pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.
Mai exact, se propune ca valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei, cel puțin până în septembrie 2023. Documentul vizează semestrul I al anului, însă vorbim, mai precis, de perioada aprilie – septembrie, transmite avocatnet.ro.
O nouă majorare ar putea să intervină abia începând din octombrie 2023, după ce se stabilește valoarea pentru semestrul II.
Amintim că, valoarea tichetelor de masă a fost majorată ultima dată în luna iulie 2022, de la 20,17 lei la 30 de lei.
Biletele de valoare se emit exclusiv în format electronic
De menționat că, în 2023, potrivit legii, toate biletele de valoare, inclusiv tichetele de masă, sunt emise exclusiv pe suport electronic. La fel ca și în cazul tichetelor de masă emise pe hârtie, dar și cele acordate pe card, toate tichetele au o perioadă de valabilitate. Așadar, dacă acestea nu sunt cheltuite în perioada de valabilitate, sumele primite pe card ca tichete de masă sunt retrase de emitent, respectiv, beneficiarul le pierde.
Mai precis, după cum arată Legea 165/2018, biletele de valoare se emit exclusiv în format electronic. Acest lucru înseamnă că și tichetele de masă, printre altele, sunt emise acum doar pe card. În acest sens, potrivit legii, tichetele de masă sunt valabile numai dacă au înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta următoarele mențiuni:
– numele și adresa emitentului;
– perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
– interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
– numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul.