Programul de guvernare al USR care va fi depus luni în Parlament prevede și măsuri cu privire la salariile românilor. Potrivit acestui program, impozitul pe salariul românilor ar urma să fie redus.
Vești uriașe pentru angajații români! Ce se întâmplă cu impozitul pe salariu? Tocmai au anunțat
Programul de guvernare al USR propune aplicarea ”Zero taxe pe salariul minim”, metodă prin care impozitarea salariilor românilor va fi redusă.
„Reducerea impozitării muncii prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”. Statul desfăşoară o politică antimuncă prin supraimpozitarea salariilor. Povara fiscală pe salariile mici este în România printre cele mai mari din Europa. De aceea, avem cea mai ridicată rată de sărăcie în muncă din toată Europa. Munca la negru sau la gri a prins o amploare semnificativă tocmai din cauza acestei politici greşite. Propunem implementarea programului de guvernare cu un sector-pilot în care să fie aplicat principiul zero taxe pe salariul minim”, se spune în document.
Termenul pentru implementarea aceste măsuri este ianuarie 2022.
Simplificarea generalizată a raportării fiscale
În programul de guvernare este prevăzută și o măsură care vizează simplificarea generalizată a raportării fiscale şi a modului de plată a impozitelor datorate:
- birocraţie fiscală corelată cu talia firmei;
- reducerea poverii administrative pentru IMM-uri;
- modificarea procedurii de decontare a indemnizaţiilor aferente concediilor medicale suportate de angajatori prin compensarea contravalorii concediilor medicale datorate contribuabilului din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) cu sumele datorate de contribuabil pentru Bugetul de Stat şi Bugetul Asigurărilor Sociale;
- eliminarea declaraţiilor 060 şi 061, eliminarea obligaţiei de obţinere a Codului de Înregistrare Fiscală special pentru punctele de lucru cu peste 5 salariaţi şi eliminarea plăţii diferenţiate a impozitului pe salarii;
- debirocratizarea procedurilor legate de casele de marcat (reducerea documentelor cu privire la achiziţia casei de marcat, modificarea legislaţiei privind arhivarea, cu privire la: păstrarea documentelor, precum: registrul special timp de 10 ani, memoria fiscală 10 ani, raportul Z 5 ani, jurnalul electronic 5 ani, rola-jurnal 2 ani, simplificarea birocraţiei registrului special şi de înlocuire a memoriei fiscale);
- simplificarea regimul declarativ derogatoriu la ANAF pentru firmele suspendate temporar la ONRC prin preluarea de către ANAF a informaţiilor de la ONRC privind suspendarea activităţii societăţilor comerciale, eliminarea procedurii de aprobare a regimului derogatoriu de la ANAF, eliminarea obligaţiilor pentru societăţile suspendate de a depune declaraţiile fiscale şi a situaţiile financiare anuale pe perioada suspendării, dat fiind faptul că sumele declarate sunt nule).