Mai mulți parlamentari social democrați au făcut o nouă propunere legislativă ce vizează salariul minim naţional brut. Conform propunerii, valoarea acestuia trebuie să ajungă în 2024 la 60% din valoarea salariului mediu naţional brut.
PSD propune un nou proiect ce vizează salariul minim. În acest sens, proiectul respectiv modifică Codul muncii. Social democrații care l-au depus sunt Mihai Weber, Marius-Constantin Budăi, Claudiu Manta, Gheorghe Şimon, Dan-Constantin Şlincu şi senatorul Ion-Cristinel Rujan.
„Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”; este scris în iniţiativa legislativă.
PSD propune un nou proiect ce vizează salariul minim
Trebuie menționat că proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
„Începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică (INS)”, arată proiectul.
Iniţiatorii susţin că valoarea salariului minim naţional brut trebuie corelată cea a salariului mediu naţional brut pentru „a conferi o garanţie reală asigurării unui nivel de trai decent pentru cetăţeni”.
„Scopul acestui demers normativ este complex şi include, într-o enumerare nelimitativă: readucerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în alte ţări; reducerea decalajelor între statele europene şi cetăţenii acestora; garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populaţie; diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone; reducerea şomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim; colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi investiţii; distribuţia mai echitabilă a profiturilor în plan european”, este explicat în expunerea de motive a proiectului.