Greșeala majoră pe care o fac românii care au animale de companie! Dacă nu renunțați la acest prost obicei, vă puteți îmbolnăvi de boala Lyme. Iată despre ce este vorba mai exact.
Nu dormiți în același pat cu animalele de companie! Riscați să vă îmbolnăviți de boala Lyme
Dacă aveți animale de companie, specialiștii medicali vă sfătuiesc să nu le lăsați să doarmă în patul dumneavoastră pentru că riscați să vă îmbolnăviți din cauza microbilor care se află în blana lor și pe piele lor. Vă puteți îmbolnăvi inclusiv de boala Lyme.
„Acarienii paraziți microscopici care trăiesc în foliculii de păr ai tuturor câinilor pot fi dăunători pentru un proprietar imunocompromis. Acarienii pot provoca infecții la nivelul pielii sau al căilor respiratorii, ceea ce poate duce mai târziu la complicații severe. Dacă un proprietar de câine este imunocompromis sau are un sistem imunitar slab, chiar și temporar, atunci nu ar trebui să împartă patul cu un câine.
În ciuda faptului că există foarte puține cazuri documentate în care acarienii câinilor se mută la proprietarii lor, acest risc există. Căpușele sunt vectori serioși ai bolii Lyme, cauzată de bacteria borrelia. Un proprietar de câine își poate scoate animalul la o plimbare plăcută într-un parc în care abundă căpușele, sau câinele vizitează locuri cu căpușe”, a explicat profesorul biolog Alejandra Perotti, potrivit MailOnline.
Ba mai mult, dacă aveți câini, nu îi lăsați să doarmă în patul dumneavoastră pentru că pot răspândi „superbacterii netratabile”, respectiv gena mcr-1, despre care se crede că este transmisă de la animale la oameni și care a dezvoltat o rezistență la anumite medicamente. În condițiile în care infecțiile rezistente la medicamente ucid aproximativ 700.000 de persoane pe an în întreaga lume, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că această cifră ar putea crește la 10 milioane de persoane până în 2050, dacă nu se vor lua rapid măsuri.
Despre boala Lyme
Principala cauză de apariție a bolii Lyme este muşcătura de căpuşă. Mușcătura lor devine periculoasă atunci când insecta infectată cu Borrelia burgdorferi stă atașată mai mult de 24 de ore pe pielea persoanei pe care a mușcat-o. Cu cât este identificată și eliminată mai repede, cu atât scade riscul apariției bolii Lyme.
Simptomatologia Lyme diferă în funcție de stadiul bolii şi există trei astfel de etape, respectiv:
stadiul 1: veți observa o leziune cutanată care apare ca o pată roşiatică, rotundă sau ovalară și se extinde treptat. Marginile îşi păstrează culoarea roşiatică, în timp ce partea centrală, de regulă, se atenuează. De regulă, leziunea este unică, asimptomatică, dar poate fi asociată şi cu: senzaţie de arsură, înţepătură, semne de infecție acută, precum febră, durere de cap, dureri musculare şi dureri articulare.
stadiul 2: apare într-un interval variabil, de la câteva zile şi până la câteva săptămâni de la stadiul 1, și prezintă manifestările unei infecții diseminate cu apariția de leziuni similare, dar mai mici. Eritemul se extinde și apar leziunile cutanate secundare diseminate. Se asociază cu febr, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, tuse seacă.
stadiul 3: reprezintă stadiul de infecție cronică persistentă care survine la un interval lung de la debutul bolii (luni, ani) și se caracterizează prin suferință multiorganică (afectare neurologică, cardiacă, hepatică, pulmonară, oftalmologică).