Informația momentului pentru cei care au buletine de identitate! Se aplică în toată România. Este obligatoriu

buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Toți românii care au buletin ar trebui să știe că, atunci, când fac un pas important în viață, este necesar să-și schimbe și buletinul de identitate. Iată în ce condiții sunt nevoiți să se ducă și să își facă un alt act de identitate, sub un alt nume.

Anunț important pentru toți cei care au buletin. Într-un anumit moment cheie din viața noastră trebuie să avem în vedere că este necesar să ne schimbăm buletinul. Regula se aplică în clipa în care are loc o căsătorie, dar și în situația nefericită în care s-a ajuns la divorț. Nu toată lumea știe, însă, la cât timp după căsătorie trebuie schimbat buletinul.

Din clipa în care s-a pronunțat căsătoria, soția ia numele de familie al soțului. Mai exact, pentru domnișoare, odată căsătorite, adoptarea numelui de familia al bărbatului este o normă socială. Trebuie menționat că, din punct de vedere legal, acest lucru nu este obligatoriu.

Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 reglementează procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, presupunând că are „motive temeinice”.

Ce presupune schimbarea buletinului

Alte opțiuni pentru noile soții includ păstrarea numelui existent, sau alipirea celor două nume de familie, pentru ambii parteneri. În orice caz, fie că ați ajuns în poziția de a fi nevoite să vă schimbați numele datorită căsătoriei, sau, nu este exclus, a divorțului, trebuie să știți că acest lucru presupune și schimbarea buletinului.

Trebuie spus că, pentru a-ți schimba numele, trebuie depusă o cerere la Serviciul de Stare Civilă, alături de care trebuie să anexezi și certificatele de stare civilă (original, dar și xerox), un exemplar cu Monitorul Oficial unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui (atenție, trebuie plătită a taxă pentru ca ziarul să publice extrasul!), cazier fiscal, precum și judiciar, iar, la final, copii după actul de identitate atât al tău, cât și al soțului.

După ce a fost confirmată schimbarea numelui, aveți la dispoziție doar 15 zile în care să solicitați un nou act de identitate, altfel, puteți primi o amendă de 40, sau chiar 80 de lei.

Condiții pentru românii care vor să aibă alt nume sau prenume

Există și alte situații în care se poate schimba numele din buletin. În cazul persoanelor minore care doresc să își schimbe numele, trebuie să se știe că numai părinții lor pot întocmi acea cerere specială. Important de reținut este că trebuie să fie ambii părinți de față. În cazul în care, din diverse motive, nu pot fi prezenți ambii părinți, cel absent trebuie să își dea acordul scris.

Românii care vor să își schimbe numele de familie sau prenumele o pot face în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice. Persoanele interesate trebuie să depună o cerere la primăria localității în care au domiciliul, plus alte documente, și trebuie și să achite o taxă pentru verificarea și avizarea dosarului în vederea transcrierii actelor de stare civilă procurate în străinătate în valoare de 50 lei, o taxă de publicare în Monitorul Oficial, partea a III-a, o taxă de eliberare cazier judiciar și o taxă de obținere a cazierului fiscal.