Informația momentului pentru cei care stau la bloc! Iei amendă imediat. Se schimbă legea în România

blocuri, apartamente, locatari, proprietari

SURSA FOTO: Dreamstime

Un grup de parlamentari lucrează la un proiect de lege prin care românii care își asigură locuințele vor plăti impozite pe locuințe mai mici decât cei care nu le au asigurate. Cei care nu vor să-și asigure apartamentele vor fi luați la „puricat” și amendați, de către poliție.

Parlamentul dezbate un proiect de lege prin care se încearcă creșterea numărului de locuințe asigurate. Mai mulți parlamentari propun ca amenzile pentru neasigurarea obligatorie a locuinței să fie aplicate de către polițiști, nu de către primari, așa cum stabilește legea în prezent.

Reducere de impozit pentru românii care-și asigură facultativ locuința

În plus, cei ce nu-și asigură locuințele vor plăti impozit mai mare, în timp ce persoanele care-și asigură facultativ locuința vor beneficia de reducerea impozitului. Proiectul vizează modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât numărul celor ce-și asigură locuințele să crească.

Pentru asta, prin viitoarea lege se stabilește, mai întâi de toate, că amenzile pentru nerespectarea obligației de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale să fie aplicate de “personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, nu de către primari sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia, așa cum apare în lege acum.

Apoi, proiectul vizează și modificarea Codului fiscal, astfel încât, în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat pentru acestea să se majoreze cu 10%.

Pe de altă parte, în cazul clădirilor rezidenţiale asigurate facultativ, impozitul pentru acestea se va reduce cu 10%. Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, dar, potrivit datelor din expunerea de motive, „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”.

De asemenea, inițiatorii măsurilor susțin că, „potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriul în prezent”.

Cutremurele au mărit de trei ori interesul românilor pentru asigurarea locuințelor

Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, românii au devenit de trei ori mai interesați de asigurările pentru locuințe după cutremurele din ultima perioadă.

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut considerabil, în urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii, pe 28 februarie. În ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Totuși, rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare. De asemenea, la începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.