Informația momentului pentru cei care stau la curte. Ce trebuie să știe obligatoriu

casa la curte

SURSA FOTO: Unsplash.com

Informația momentului pentru cei care stau la curte. Piersicul este printre pomii fructiferi care nu ar trebui să lipsească din nicio grădină. Sunt exemplare superbe, care se laudă cu flori frumoase primăvara și cu o recoltă de fructe delicioase vara.

Originari din China, piersicii sunt cultivați acum în toată lumea. Au nevoie de o îngrijire specială pentru a se dezvolta cât mai bine. Iată ce ar trebui să știți, potrivit experților.

Există, totuși, trei lucruri importante de care ar trebui să țineți cont când plantați piersici.

1. Alegeți un loc în plin soare pentru piersici

Unii piersici pot crește până la o înălțime de 6 metri, în timp ce soiurile pitice au înălțimi mai mici, de aproximativ 3 metri. Indiferent de soiul pe care îl creșteți, toți piersicii au un regim de îngrijire similar, care le permite să crească sănătos.

Prima regulă de plantare a pomilor fructiferi este să vă asigurați că se află într-un loc cu multă lumină solară. O lumină naturală insuficientă le va afecta capacitatea de a produce fructe și flori.

„Piersicii adoră soarele, așa că vor prospera în curțile însorite și calde”, spune Thom Rutter, grădinar profesionist, expert la Homes & Gardens.

„Dacă aveți o curte cu mult soare în timpul zilei sau o grădină orientată spre sud, piersicii pot fi cultivați și într-un container”, adaugă el.

Din acest motiv, piersicul este un pom fructifer ideal pentru un balcon orientat spre sud. Indiferent de spațiu, este esențial să alegeți o poziție în plin soare atunci când plantați piersici – puteți încerca chiar să creșteți piersici în interior, într-o seră însorită.

SURSA FOTO: Dreamstime

2. Oferiți-i multă apă și îngrășământ

Când vine vorba de piersici, ar trebui să acordați o atenție deosebită umidității și nivelurilor de îngrășământ, primăvara și vara.

„Piersicii cresc bine în soluri fertile, bogate, care rețin umiditatea, așa că este indicat să hrăniți solul cu un an înainte de plantare, aplicând un mulci pe margini, pentru a îmbunătăți calitatea și nutriția solului”, spune Thom.

Sănătatea bună a solului poate ajuta piersicul să primească nutrienți suficienți. De asemenea, ar fi bine să utilizați un îngrășământ lichid pentru piersici sau unul cu eliberare lentă, pentru a stimula și mai mult creșterea.

Ar trebui să vă asigurați și că piersicul nu se usucă complet și se bucură de un nivel constant de umiditate.

„Mulcirea copacilor cu materie organică, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine putrezit, poate menține rădăcinile calde, poate îmbunătăți retenția apei în sol și sufocă buruienile care se luptă pentru apă și nutrienți”, spune Drew Swainston,  editor de conținut grădini la Homes & Gardens.

3. Tăiați piersicul în timpul creșterii active

O sarcină esențială este tăierea piersicului, pentru a-l menține sănătos, a încuraja creșterea și a preveni alte probleme. Înainte de a începe, asigurați-vă că vă familiarizați cu greșelile de tăiere.

„Piersicii preferă să fie tăiați primăvara sau vara atunci când cresc activ, nu în timpul repausului, așa cum se face la peri sau meri”, spune Drew.

Tăierea pomilor fructiferi ajută la eliminarea oricărui material vegetal deteriorat și la prevenirea unor boli și probleme.

„Piersicii se taie în această perioadă pentru a evita boala frunzelor de argint, o boală fungică ce poate ucide frunzele și ramurile”, adaugă Drew.

Ar trebui să faceți tăieturi curate, folosind unelte de grădinărit ascuțite, îndepărtând ramurile moarte și orice frunziș care blochează lumina de la ramurile de jos.

De asemenea, este indicat ca de la primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli să tratați piersicii cu soluții speciale pentru combaterea acestora. După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiați frecvent lăstarii deteriorați și ramurile uscate sau bolnave ale pomilor.