În ultima perioada, tot mai mulți specialiști vorbesct despre o criză a combustibilului în Europa! Țările UE caută să-și facă stocuri, în așteptarea vremurilor ce vor veni, care nu se arată a fi dintre cele mai optimiste.
În Europa începe să se vorbească tot mai mult despre o criză a combustibilului! Ultimele vești în acest sens au indicat o penurie de motorină la mai multe stații de alimentare din vest, iar cauza ar consta în absența livrărilor din Rusia, dar și întreruperea producției din Franța.
Spre exemplu, gigantul spaniol Repsol, care este una dintre cele mai mari rafinării din Uniunea Europeană, a tras un semnal serios de alarmă – Europa rămâne fără motorină!
Repsol: În unele țări europene rămânem fără distilate intermediare din petrol
Josu Jon Imaz a oferit câteva explicații pentru publicația Bloomberg cu privire la cum lipsa livrărilor de motorină rusească și întreruperea producției de combustibil în Franța au dus la o criză fără precedent în multe state din Uniunea Europeană. respectiv, efectul se va face simțit în prețul motorinei la pompă, peste câteva luni.
„În unele țări europene rămânem fără distilate intermediare din petrol. Există previziuni cu privire la prețuri mari la motorină în următoarele luni”, a spus Josu Jon Imaz, CEO Repsol SA. Prin distilate intermediare din petrol se înțelege categoria de produse petroliere care include motorina, păcura și kerosenul, combustibilul pentru avioane.
Țările UE caută să-și facă stocuri, în așteptarea vremurilor ce vor veni
De câțiva ani, Europa este doar un importator de produse petroliere distilate medii sau intermediare. Cel mai mare volum al importurilor a fost înregistrat în lunile de toamnă și iarnă, din cauza cererii mai mari de încălzire a locuințelor.
Așadar, prin intermediul sancțiunilor impuse Federației Ruse, piața combustibililor a devenit mult mai strânsă. Acest lucru s-a întâmplat după ce multe industrii au ales să folosească motorină în loc de gazul natural care s-a scumpit extrem de mult. Chiar și Statele Unite ale Americii dețin rezerve reduse de motorină, a mai adîugat sursa citată. Este important de menționat faptul că recentele greve de la rafinăriile și companiile petroliere din Franța au tensionat și mai mult piața, ceea ce a dus la o creștere uriașă a cererii. Țările UE caută să-și facă stocuri, în așteptarea vremurilor ce vor veni, care nu se arată a fi dintre cele mai optimiste.