Mii de vouchere sociale pe care românii primeau banii pentru alimente au fost deja blocate au precizat autoritățile, care atrag atenția beneficiarilor. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, transmite că amenzile nu sunt deloc de neglijat și pot ajunge la 6.500 de lei dacă aceste carduri nu sunt folosite cum trebuie.
În contextul în care mulți români s-au trezit cu voucherele sociale blocate, ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș a venit cu detalii. Acesta a explicat că beneficiarii care au încercat să cumpere produse precum tutun sau alcool vor rămâne cu cardurile blocate până la următoarea tranșă.
De asemenea, oficialul le-a sugerat beneficiarilor să cumpere doar produsele care trebuie dacă nu vor să primească amenzi, care ajung în prezent la 6.500 de lei și ar putea crește în cazul în care fenomenul se răspândește.
Amenzile ajung și la 6.500 de lei
„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a spus Boloş la Digi24.
Beneficiarii care nu folosesc corect cardurile pot fi amendați a mai precizat ministrul, care regretă că există astfel de situații.
„Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională. Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus ministrul.
„Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a adăugat Boloş.
Mii de carduri au fost deja blocate
Amintim că, mai bine de 10.000 de carduri pe care românii primeau banii pentru alimente au fost deja blocate din cauza tentativelor de fraudă. Informații importante pe acest subiect au fost oferite de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Nici nu au fost bine distribuite voucherele sociale cu banii de la stat că mulţi că români nu au ținut cont de recomandările autorităților. Unii au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au vrut să achiziţioneze produse care nu sunt în lista celor permise, respectiv alcool sau tutun.
„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat Marcel Boloș, marți, într-un comunicat.