Informaţia momentului pentru cei cu telefoane mobile! S-a dat ordin de la UE. România e obligată

telefoane

Sursa: Dreamstime

Informaţia momentului pentru cei cu telefoane mobile! Uniunea Europeană a venit cu o nouă directivă în ceea ce privește telefoanele mobile. Drept urmare și țara noastră se numără printre cele care ar trebui să respecte noua directivă.

Informaţia momentului pentru cei cu telefoane mobile! S-a dat ordin de la UE. România e obligată

Parlamentul European a trimis un comunicat de presă în care spune că producătorii vor fi obligați să facă toate bateriile mult mai ecologice decât până acum. De asemenea, ele trebuie să fie mai ușor de înlocuit și mai reciclabile. În comunicatul de presă se mai arată că decizia a venit în urma unui acord convenit între europarlamentari și statele membre.

Acordul a fost adoptat după negocieri îndelungate și se referă la întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la finalul duratei de viață. De asemenea, acordul se aplică pentru toate bateriile vândute pe teritoriul Uniunii Europene, fiind vorba despre smartphone-uri, electrocasnice, scutere, maşini sau biciclete electrice, baterii industriale.

Nu îl ultimul rând, Parlamentul European mai arată că, peste aproape patru ani, telefoanele mobile sau dispozitivele electronice vor trebui proiectate astfel încât bateria să poată fi scoasă şi înlocuită cu uşurinţă.

De asemenea, se cere ca, pe baterii, să există etichete și coduri QR care să ofere diverse informații precum performanță, durată de viață și compoziție. În ceea ce privește bateriile de scuter, de mașină și o parte din cele industriale, ele vor avea nevoie de un așa-numit pașaport digital în care să fie detaliate toate caracteristicile.

Parlamentul European mai spune că toate companiile care includ bateriile în produsele lor vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii. Pentru bateriile portabile, rata de recuperare va trebui să ajungă la 45% din total până în 2023 şi până la 73% până în 2030. Pentru bateriile de biciclete şi scutere, rata minimă de colectare va fi de 51% până în 2028.

Toate bateriile colectate vor trebui reciclate, cu niveluri ridicate de recuperare pentru cupru, cobalt, litiu, nichel, plumb, fiind impuse niveluri minime ale acestor metale valorificate din deşeuri în compoziţia noilor baterii.

Cerințe ridicate de sustenabilitate și performanță

Parlamentul European mai spune că producătorii vor trebui să răspundă unor cerinţe crescânde de sustenabilitate şi performanţă şi vor trebui să furnizeze informaţii despre amprenta totală de carbon estimată, de la extracţia minieră la reciclare, înainte de impunerea, după 2027, a unui plafon maxim de emisii.

„Această lege stabileşte cerinţe de mediu pentru toate bateriile, fie că sunt produse în Europa sau importate, şi va restricţiona treptat accesul pe piaţa europeană pentru bateriile cele mai durabile”, a explicat Pascal Canfin (Renew, liberali), preşedintele Comisiei pentru mediu din Parlamentul European. Efectul va fi consolidarea industriei europene a bateriilor şi reducerea, în acelaşi timp, a dependenţei UE de importurile de metale critice (litiu, nichel, cobalt etc.), a subliniat el.

„Este un salt înainte pentru a ne consolida competitivitatea, în contextul în care UE este foarte departe în urma Asiei şi a Statelor Unite în ceea ce priveşte bateriile”, a declarat europarlamentara Jessica Polfjard (PPE, dreapta), care a participat la negocierea acordului.

Amintim că Europa și-a propus să atingă 25% din producţia globală de baterii, faţă de doar 3% în 2020.