Consumul zilnic al unor alimente fermentate și bogate în fibre are efecte semnificative asupra scăderii nivelului de stres, iar asta ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Este concluzia unui studiu recent citat de site-ul Forumului Economic Mondial.
Potrivit autorilor studiului, cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice într-o perioadă de patru săptămâni au avut cea mai mare reducere a nivelurilor de stres percepute.
Când vine vorba de a face față stresului, ni se spune adesea că exercițiile fizice sunt cea mai bună metodă de a-l combate. Se pare însă că și tipurile de alimente pe care le consumăm pot fi o modalitate eficientă de a face față stresului, potrivit cercetărilor publicate de membri ai APC Microbiome Ireland.
Cel mai recent studiu a arătat că un consum zilnic de alimente fermentate și fibre, timp de doar patru săptămâni, a avut un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres.
În ultimul deceniu, un număr semnificativ de cercetări a arătat că dieta poate avea un impact uriaș asupra sănătății mintale. De fapt, o dietă sănătoasă poate chiar să reducă riscul unor boli mintale comune.
Mecanismele care stau la baza efectului dietei asupra sănătății mintale nu sunt pe deplin înțelese. Dar o explicație pentru această legătură ar putea fi prin relația dintre creier și microbiom (trilioane de bacterii care trăiesc în intestinul nostru).
Cum funcționează ”axa intestin-creier”?
Cunoscută sub numele de ”axa intestin-creier”, aceasta permite creierului și intestinului să fie în comunicare constantă unul cu altul, permițând funcții esențiale ale corpului precum digestia și apetitul. De asemenea, centrii emoționali și cognitivi din creier sunt strâns conectați cu intestinul, potrivit Weforum.org.
Dacă cercetările anterioare au arătat că stresul și comportamentul sunt legate de microbiom, până acum nu era clar dacă schimbarea dietei (și, prin urmare, a microbiomului) ar putea avea un efect distinct asupra nivelului de stres.
Jumătate au primit dieta „psihobiotică”
Acest lucru și l-a propus studiul actual. Așa că au fost recrutați 45 de oameni sănătoși cu diete relativ sărace în fibre, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și li s-a repartizat aleatoriu o dietă pe durata studiului, de patru săptămâni.
Aproximativ jumătate dintre aceștia au primit o dietă concepută de nutriționistul Kirsten Berding, care a crescut cantitatea de alimente prebiotice și fermentate consumate. Este cunoscută drept dieta „psihobiotică”, deoarece include alimente asociate cu o sănătate mintală mai bună.
Celor cu dieta psihobiotică li s-a cerut să includă, zilnic, 6-8 porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (ceapă, praz, varză, mere, banane și ovăz), 5-8 porții de cereale și 3-4 porții de leguminoase pe săptămână.
De asemenea, li s-a spus să includă zilnic 2-3 porții de alimente fermentate (varza murată, chefir și kombucha). Participanții la dieta de control au primit doar sfaturi alimentare generale, bazate pe piramida alimentară sănătoasă.
Mai puțin stresați
În mod surprinzător, cei care au urmat dieta psihobiotică au spus că s-au simțit mai puțin stresați, în comparație cu cei care au urmat dieta de control. A existat o corelație directă între modul în care participanții au urmat cu strictețe dieta și nivelul lor de stres perceput.
Cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice în perioada de patru săptămâni au avut cea mai mare reducere a nivelurilor de stres.
Și mai interesant a fost că, potrivit datelor, calitatea somnului s-a îmbunătățit în ambele grupuri, deși cei cu dieta psihobiotică au raportat îmbunătățiri mai mari ale somnului. Studii anterioare au arătat că microbii intestinali sunt implicați în procesele de somn, ceea ce ar putea explica această legătură.