Informația momentului pentru cei născuți după 1970! Vestea cumplită a venit abia acum

oameni

Sursă: Dreamstime

Un studiu recent arată că numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, depistate cu cancer, este în creștere. Medicii care au realizat acest studiu au precizat care sunt factorii principali care duc la cancerul precoce, dar și cum putem evita, pe cât posibil, expunerea la aceștia.

Crește numărul persoanelor sub 50 de ani depistate cu cancer. Motivul pentru care din ce în ce mai mulți tineri suferă de această boală

Cancerul apare atunci când mutațiile genetice determină creșterea necontrolată a celulelor și poate apărea în orice organ sau țesut al corpului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această afecțiune este a doua cauză principală de deces la nivel mondial.

În timp ce cancerul afectează de obicei persoanele cu vârste de peste 50 de ani, studiile indică faptul că, începând cu anii 1990, incidența anumitor tipuri de cancer a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în multe părți ale lumii.

Cancerele cu debut precoce prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv infertilitate, afecțiuni cardiovasculare și cancere secundare, precum și efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului.

Înțelegerea factorilor de risc pentru cancerele cu debut precoce ar putea contribui la prevenirea, depistarea precoce și tratamentul acestora.

Motivul pentru care apare cancerul precoce

Recent, cercetătorii au efectuat o analiză a diferitelor studii pentru a determina posibilii factori de risc pentru apariția precoce a cancerului.

Aceștia au observat că factorii legați de stilul de viață la începutul vieții, cum ar fi dieta, obezitatea și expunerea la mediul înconjurător, pot contribui la riscul de apariție precoce a cancerului.

Dr. Andrew K. Dingwall, profesor de biologie a cancerului și de patologie și medicină de laborator la Universitatea Loyola, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: „Un beneficiu al acestui tip de analiză este că oferă posibilitatea de a se angaja în discuții mai direcționate care vizează confruntarea acestor disparități în materie de sănătate, care ar putea avea potențialul de a oferi beneficii pe termen lung pentru sănătatea comunităților afectate.”

Pentru această analiză, cercetătorii au analizat mai întâi datele globale din anii 2000-2012 privind incidența a 14 tipuri de cancer a căror incidență a crescut în rândul adulților cu vârsta sub 50 de ani. Acestea au inclus:

  • cancer de sân
  • cancer colorectal
  • cancer endometrial
  • cancer esofagian
  • cancer la cap și gât
  • cancer de rinichi
  • mielom multiplu
  • cancer pancreatic
  • cancer de prostată
  • cancer de stomac
  • cancerul tiroidian

Cercetătorii au analizat apoi studiile care investighează posibilii factori de risc pentru cancere, alături de literatura de specialitate care descrie caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor cu debut precoce și tardiv.

Aceștia au recunoscut că incidența crescută a cancerului cu debut precoce ar putea fi parțial legată de creșterea gradului de adoptare a screening-ului. Cu toate acestea, ei au scris, de asemenea, că este posibil ca și alți factori să fie responsabili.

Factorii care determină apariția cancerului

După ce au analizat literatura de specialitate, aceștia au observat că tot mai multe dovezi sugerează că ar putea exista intervale de câteva decenii între deteriorarea celulară inițială și detectarea clinică a cancerului.

Aceștia au remarcat, de asemenea, faptul că majorarea numărului de cazuri de cancer cu debut precoce este corelată cu tendințele de creștere a stilului de viață, inclusiv cu dietele, stilul de viață și mediile mai occidentalizate.

Aceștia au remarcat că astfel de schimbări, care au început la mijlocul secolului al XX-lea, ar fi putut afecta incidența cancerului cu debut precoce începând cu anii 1990, deoarece efectele lor ar fi avut nevoie de timp pentru a se acumula.

Factorii de stil de viață care pot crește riscul de cancer includ:

  • Dieta occidentalizată, care este definită ca fiind bogată în grăsimi saturate, carne roșie, carne procesată, zahăr și alimente ultraprocesate, dar săracă în fructe, legume, cereale integrale și fibre.
  • Scăderea ratelor de alăptare și creșterea consumului de lapte praf
  • Creșterea consumului de alcool
  • Obiceiurile de fumat, inclusiv obiceiurile personale și fumatul pasiv sau expunerea in-utero
  • Somnul redus în rândul copiilor din cauza luminilor puternice din timpul nopții
  • Munca în ture de noapte, deoarece aceasta crește incidența factorilor de risc de cancer, cum ar fi obezitatea și diabetul
  • Modificări reproductive, inclusiv reducerea vârstei menarhei, reducerea numărului de nașteri, creșterea vârstei la prima și ultima naștere și creșterea utilizării contraceptivelor orale
  • Inactivitatea fizică și stilul de viață sedentar
  • Ratele crescute ale diabetului de tip 2

Cercetătorii au mai scris că opt din cele 14 tipuri de cancer studiate au legătură cu sistemul digestiv, ceea ce indică importanța microbiomului oral și intestinal în riscul de cancer.

Aceștia au evidențiat în special nutriția, factorii legați de stilul de viață și utilizarea mai mare a antibioticelor ca factori care afectează microbiomul și cresc riscul de cancer.

Cum crește stilul de viață riscul de cancer?

Întrebat despre modul în care factorii legați de stilul de viață ar putea crește riscul de apariție timpurie a cancerului, Dr. Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Johns Hopkins, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat pentru Medical News Today: „Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, inactivitatea fizică și o dietă deficitară, sunt asociați cu un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer.

Probabil că acești factori cresc riscul de cancer atât direct, cât și indirect. De exemplu, ei pot provoca o inflamație crescută și pot influența sau perturba procesele de reglementare celulară, crescând astfel direct riscul, și pot provoca alte boli cronice care apoi, la rândul lor, cresc riscul de cancer.”

Dr. Jeanine Genkinger, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Columbia, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru MNT că mulți dintre factorii de stil de viață legați de riscul de apariție timpurie a cancerului pot afecta, de asemenea, riscul de cancer mai târziu în viață.

„Știm că acești factori ai stilului de viață s-au schimbat în ultimele decenii și au devenit mai nesănătoși la momente mai timpurii din cursul vieții. De exemplu, observăm rate mai mari de supraponderabilitate și obezitate la copiii de astăzi, comparativ cu cele de acum 30 de ani, și știm, de asemenea, că în prezent copiii consumă cantități mai mari de băuturi îndulcite cu zahăr decât în urmă cu 30-40 de ani”, a spus ea.

Cum să reduceți riscul de cancer?

Când a fost întrebat cum își pot reduce oamenii riscul de cancer în lumina acestor descoperiri, Dr. Ugai a recomandat următoarele modificări ale stilului de viață:

  • Evitarea dietelor de tip occidental, bogate în alimente foarte procesate, grăsimi animale, deserturi și carne roșie în exces.
  • Evitarea zahărului
  • Exerciții fizice regulate
  • Evitarea fumului/fumatului
  • Evitarea alcoolului
  • Consumul de alimente și băuturi nutritive bine echilibrate
  • Încercarea de a avea un somn bun, cu un program regulat și evitarea luminii puternice pe timp de noapte
  • Diminuarea pe cât posibil a locurilor de muncă în ture de noapte
  • Vaccinarea împotriva microorganismelor care cauzează cancer, cum ar fi HPV și VH, scrie Medical News Today.