Îmbătrânirea este un proces inevitabil. Dar multe aspecte ale modului în care îmbătrânim depind și de cum știm să echilibrăm anumite obiceiuri și cum să renunțăm la cele care ne afectează negativ. Deși procesul de îmbătrânire este influențat atât de moștenirea genetică, cât și de modul de viață, există câteva metode prin care am putea să controlăm anumite aspecte inevitabile ale trecerii timpului.
Conform Eatthis, există cinci lucruri pe care nu ar trebui să le mai facem după vârsta de 60 de ani dacă dorim să avem o bătrânețe sănătoasă.
Renunțați la îndulcitorii artificiali
Numeroase cercetări leagă îndulcitorii artificiali de bolile de inimă, diabet și accident vascular cerebral, afecțiuni la care persoanele de peste 60 de ani sunt expuse mult mai mult.
„Cu cât apar tot mai multe date care arată aceste efecte nocive asupra sănătății, cu atât mai mult încurajăm oamenii să renunțe la acest tip de îndulcitori”, spune medicul Katie Page, profesor asociat de medicină la Universitatea din California de Sud.
„Trebuie să încurajăm oamenii să mănânce zahăr cu moderație și să scadă consumul de zahăr”, adaugă ea.
Nu ignorați sănătatea oaselor
Menținerea sănătății sistemului osos este esențială odată cu înaintarea în vârstă.
„Concentrați-vă pe o alimentație generală echilibrată și pe obținerea cantităților potrivite de calciu, vitamina D, proteine și potasiu”, spune doctorul Deborah Sellmeyer. Ea recomandă ca, mai ales după vârsta de 60 de ani, mișcarea și anumite exerciții fizice să facă parte din ritualul zilnic al oamenilor.
Nu evitați boosterul anti-COVID
Persoanele de peste 60 de ani sunt printre cele mai predispuse la complicații provocate de COVID-19, dar, în SUA, doar 48,1% dintre cei eligibili au primit doza booster, potrivit CDC.
„Pericolul nevaccinării a crescut semnificativ în ultima perioadă, în contextul în care prevalența bolii a crescut substanțial”, spune doctorul Kevin Dieckhau.
Încercați să nu aveți nopți albe
Majoritatea oamenilor, indiferent de vârstă, nu ține cont de faptul că orele de somn trebuie respectate cu sfințenie și că doar un somn odihnitor aduce corpului energia necesară. Somnul este extrem de important pentru sănătate, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Se știe că un somn odihnitor este asociat cu sănătatea, iar lipsa lui poate duce la probleme precum hipertensiune arterială, obezitate, boli de inimă și depresie. De asemenea, nopțile nedormite cresc riscul apariției unor maladii precum Alzheimer.
Aveți grijă ce mâncați
O dietă sănătoasă și hrănitoare este crucială pentru o îmbătrânire sănătoasă.
„Studiile arată că persoanele care adoptă o dietă mediteraneană sunt mai puțin susceptibile de a face Alzheimer, decât persoanele care nu fac asta”, susține medicul Donn Dexter.
„Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina ce elemente ale dietei au cel mai mare impact asupra funcției creierului. Se știe totuși că acizii grași Omega-3 din uleiul de măsline extravirgin și alte grăsimi sănătoase sunt vitale pentru ca celulele să funcționeze corect, să scadă riscul de boală coronariană și să sporească concentrarea mentală, încetinind declinul cognitiv la adulții în vârstă”, subliniază el.