Rezultatele lor sugerează că utilizarea canabisului din plante întregi nu are un impact negativ asupra sănătății cognitive, ba din contră. Realizat la Universitatea din Colorado Boulder, studiul a examinat efectele consumului de canabis la adulții cu vârste cuprinse între 60 și 88 de ani, fără antecedente de consum de alcool sau alte substanțe.

La cei mai în vârstă, efectul este invers

Gary Wenk, un om de știință care nu a fost implicat în studiu, a remarcat că, în timp ce nivelurile ridicate de THC (tetrahidrocanabinolul este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis) pot avea efecte negative asupra creierului adolescentului, la cei

mai în vârstă efectul este invers. Consumatorii de canabis mai în vârstă, în comparație cu cei care nu consumă deloc, au o comunicare neuronală semnificativ mai mare între cerebel și hipocamp, scrie Benzinga.

Modificările legate de vârstă în sistemul endocannabinoid (ECS) includ o scădere a numărului de receptori canabinoizi din creier. ECS, un aspect semnificativ al fiziologiei umane, care ajută la menținerea homeostaziei, este un sistem complex de semnalizare celulară în creier și corp, care interacționează cu aproape toate celelalte sisteme ale corpului.

Scăderea receptorilor canabinoizi se corelează cu niveluri crescute de inflamație în creier

În timpul procesului de îmbătrânire, scăderea receptorilor canabinoizi se corelează cu niveluri crescute de inflamație în aceste regiuni ale creierului, provocând o pierdere a neuronilor din hipocamp, care este esențială pentru învățare și memorie. Acest lucru, pe scurt, explică tulburările de memorie legate de vârstă.

Memorie îmbunătățită, scăderea inflamației creierului și creșterea neurogenezei hipocampului

Studii de laborator au arătat o memorie îmbunătățită, scăderea inflamației creierului și creșterea neurogenezei hipocampului în creierul persoanelor mai vârstă, după stimularea zilnică a receptorilor canabinoizi.  „Beneficiile potențiale sunt importante, având în vedere că cerebelul și hipocampul sunt foarte vulnerabile la efectele îmbătrânirii.

Hipocampul este stabil până în jurul vârstei de 50 de ani, moment în care hipocampul suferă o perioadă rapidă de atrofie”, a scris profesorul Gary Wenk în Psychology Today, adăugând că atrofia hipocampului este în concordanță cu o deficiență cognitivă ușoară. Studiile anterioare pe animale (la rozătoare) indică faptul că expunerea prelungită la THC perturbă memoria și învățarea, dar influențează totuși dezvoltarea și maturizarea creierului în moduri specifice.