Ce trebuie să facă părinții care vor să își înscrie copiii la școală?
Marți, 11 aprilie 2023, Ministerul Educaţiei a transmis noi precizări despre înscrierea în învăţământul primar, reamintind faptul că cererile de înscriere se depun (online sau fizic) în perioada 3 mai – 18 mai la unitatea de învăţământ la care se solicită înscrierea copiilor.
În aceeaşi perioadă, vor fi depuse/transmise şi celelalte documente necesare pentru înscriere, respectiv:
– actul de identitate al părintelui/al tutorelui legal; dacă este cazul, document din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească şi unde este stabilit domiciliul minorului;
– certificatul de naştere al copilului;
– recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (pentru copiii care împlinesc 6 ani perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv);
Atenție! În cazul înscrierii la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, sunt necesare şi documentele care atestă îndeplinirea criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare. Cristeriile generale de departajare sunt disponibile şi pe cererea-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare sunt comunicate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
Părintele poate opta pentru înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie în situaţia în care copilul nu este înscris la şcoala solicitată, din lipsă de locuri libere, prin bifarea acestei opţiuni în cererea-tip de înscriere.
Ce alte informații trebuie să știe părinții?
În perioada 5 aprilie – 26 aprilie, are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie şi eliberarea recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar pentru copiii care au frecventat grădiniţa.
În perioada 3 mai – 18 mai, are loc completarea cererilor-tip de înscriere de către părinţi / tutori legal instituiţi/ reprezentanţi legali, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor.
Pe data de 31 mai 2023, are loc afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar a candidaţilor înmatriculaţi şi a numărului de locuri rămase libere.
A doua sesiune de înscriere vor începe pe data de 5 iunie 2023.
Cum va arăta anul școlar 2023 – 2024?
Vă amintim că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat deja ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024, care prevede că vacanţa de primăvară din anul 2024 să includă perioada Sărbătorilor Pascale.
„Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a semnat ordinul privind structura anului şcolar 2023-2024. A fost integrată propunerea de modificare a proiectului, astfel încât vacanţa de primăvară din anul 2024 să includă perioada sărbătorilor pascale”, a fost mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Educaţiei.
Ordinul respectiv prevede că anul şcolar 2023 – 2024 va avea o durată a cursurilor de 36 de săptămâni. El va începe pe data de 11 septembrie 2023 şi se va încheia pe data de 21 iunie 2024. Săptămâna de vacanţă, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, este cuprinsă în perioada 12 februarie 2024 – 3 martie 2024.
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna Verde” se va desfăşura în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Cele două programe se vor desfăşura în intervale de cursuri diferite.
„Ordinul va fi disponibil, în formă integrală, pe site-ul Ministerului Educaţiei, după publicarea în Monitorul Oficial”, afirmă sursa citată anterior.