Potrivit Legii nr. 263/2010, care vizează sistemul unitar de pensii publice, din luna ianuarie 2023, crește vârsta de pensionare pentru femei. Mai exact, de la această dată vârsta de pensionare va crește la 62 de ani.

Vârsta de pensionare pentru femei va crește din ianuarie 2023

Vârsta de pensionare crește gradual pentru femei până în ianuarie 2030, atunci când va atinge 63 de ani. Momentan de la începutul anului viitor aceasta va atinge 62 de ani.

De asemenea, în acest context va crește și stagiul de cotizare pentru femei la 32 de ani.

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

De menționat că vârsta de pensionare creşte pentru bărbaţi – de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015, iar pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.

De asemenea, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor creşte de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030, iar stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților creşte de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015.

Depunerea dosarului pentru înscrierea la pensie

Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite sau a curatorului acesteia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de Legea nr. 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiții, la Casa de Pensii în raza careia domiciliază persoana.

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Dovedirea stagiilor de cotizare se face cu carnetul de muncă şi/sau cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de instituţia care a preluat arhivele acestuia.