Informația momentului pentru milioane de români! Marius Budăi a făcut personal anunțul. Se întâmplă pe 1 septembrie

Sursă: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ministrul Muncii a făcut luni anunțul care-i vizează pe milioane de români! Este vorba despre planurile coaliției de guvernare privind legea salarizării, care face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Planul coaliției privind legea salarizării

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunţat luni calendarul legii salarizării, el afirmând că liderii coaliţiei au stabilit ca până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul de lege. Ulterior, în perioada 15 iulie – 31 august, vor avea loc dezbateri cu toate sindicatele, după care proiectul va fi depus în Parlament la 1 septembrie, la debutul sesiunii parlamentare.

El a precizat că acest „calendar a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că sunt determinaţi să rezolve problemele”.

Ministrul Muncii a declarat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria că pe legea salarizării s-a decis ieri de liderii coaliţiei un calendar, după discuţiile avute cu sindicatele din învăţământ.

„Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4. Însă, noi nu suntem nici cu cererea doi încheiată, urmează cererea 3 şi apoi cererea 4, însă liderii coaliţiei au hotărât aşa: Până la 15 iulie 2023 să fie gata analiza cu Banca Mondială şi proiectul să fie gata, în perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secretat, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament, la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a spus ministrul.

Marius Budăi a precizat că acest „calendar a fost mult restrâns, exact pentru a arăta deschidere că sunt determinaţi să rezolve problemele”.

Ministrul Muncii, despre discuțiile cu CE privind sistemul de pensii

De asemenea, ministrul Muncii a agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene o serie de principii şi criterii legate de sistemul de pensii, printre care se numără creştere vârstei de pensionare, treptat, la 65 de ani, pentru „fiecare om care lucrează în România”, majorarea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru anumite categorii şi a perioadei de contributivitate.

„Astăzi am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierul României şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic până la directori şi comisari, ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public şi cu indemnizaţiile şi pensiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale.

Amendamentele depuse la Senatul României şi aprobate şi trecute de Senatul României au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact. Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum ştiţi.

Reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel încât să nu depăşească nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate şi supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit pentru a îndeplini jalonul şi a nu pune în pericol implementarea PNRR câteva criterii care să apară în următoarele amendamente, astfel încât după ce trece legea şi de Camera Deputaţilor jalonul să fie îndeplinit”, a declarat Marius Budăi, luni, la Palatul Victoria.