Cei care așteaptă banii pe iunie pe cardurile de alimente au motive de bucurie. Data când vor fi alimentate cardurile se apropie și va fi ân primele zece zile ale lunii.
Pe parcursul întregului an, se vor acorda 1.500 de lei, în șase tranșe egale de 250 de lei. În România sunt 2,5 milioane de beneficiari ai cardurilor de alimente.
Românii au primit pe carduri cei 250 de lei, înainte de Paște, deși, în mod normal, acești bani ar fi trebuit să intre la finalul lunii aprilie.
De Paște, banii au intrat mai repede
Sărbătorile Pascale au schimbat un pic programul, pentru ca românii să aibă cu ce să-și cumpere cele necesare. Pe lângă acest ajutor, românii au primit și pachete cu alimente de 24 de kilograme.
Tichetele sunt oferite o dată la două luni, până la finalul anului și sunt livrate de Poșta Română.
Cu aceste carduri sociale se pot achiziționa mese calde sau alimente, în valoare de 250 de lei, precum: ulei, făină, cafea, mălai, bulion, cartofi, apă plată, apă minerală, mazăre, carne tocată, piept de pui, ceapă, cartofi, cârnaţi, brânză de vaci, caşcaval, şuncă, salam, castraveţi, roşii, lapte, peşte, ton la conservă, diverse fructe la conservă.
Cine beneficiază
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Anul trecut prin intermediul acestui program a fost acordați doar 1.000 de lei, iar banii fiind virați în patru tranșe egale.