Vești bune pentru românii din străinătate! Anunțul venit chiar acum: Este pentru prima dată

În cadrul unei videoconferințe, care a avut loc marți, 27 septembrie, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a declarat că este pentru prima dată când au fost demarate mai multe apeluri competitive de granturi.

̎Este pentru prima dată când am reușit să demarăm mai multe apeluri competitive de granturi în același timp cu scopul de a susține direct asociațiile și organizațiile românești din afara granițelor”, a precizat Gheorghe Cârciu în cadrul videoconferinței la care au participat și reprezentanții mediului asociativ românesc care au aplicat pentru obținerea de fonduri nerambursabile oferite de către DRP.

Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, „prima parte a întrevederii online a cuprins întrebări și răspunsuri punctuale din partea participanților în ceea ce privește documentația și procesul de evaluare al celor două programe pe care DRP le derulează la acest moment, respectiv Susținerea educației în limba română și Susținerea mediului asociativ românesc”.

„Cu peste 195 de cereri de finanțare primite, cumulat, pentru cele două programe de granturi, la acest moment, ne dorim ca întregul proces de acordare a sprijinului financiar să fie unul cât mai eficient, motiv pentru care reprezentanții DRP au reiterat importanța unei comunicări constante dintre responsabilii de proiect din cadrul departamentului și beneficiarii care aplică pentru obținerea de sprijin financiar”, se arată pe rețeaua de socializare.

Programele pentru care s-au făcut apeluri de granturi

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunță că unul dintre programe poartă numele de „Sprijinirea educației în limba română” și este structurat în două părți, astfel:

  • asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care desfășoară activități educative în limba română.
  • asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care au încheiat acorduri de parteneriat cu unitățile de învățământ publice cu predare în limba română din afara granițelor pentru dotarea claselor.

Celălalt program la care se face referire poartă numele de „Susținerea mediului asociativ românesc din afara granițelor țării”.

„Constituirea, dezvoltarea și consolidarea unui mediu asociativ închegat și reprezentativ pentru apărarea intereselor românilor de pretutindeni, dar și întărirea legăturilor acestora cu țara de origine reprezintă unul dintre principalele obiective ale politicilor statului român în domeniu. De asemenea, mediul asociativ, în diferitele sale forme de organizare și funcționare, reprezintă factorul de coagulare al comunității și de promovarea a valorilor românești în afara granițelor.

Mediul asociativ românesc din afara granițelor cunoaște nevoile și așteptările comunităților românești. Astfel, asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor concep și implementează programe și acțiuni în beneficiul românilor de pretutindeni în scopul conservării și dezvoltării identității lingvistice, culturale și spirituale românești, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP)”, se arată pe site-ul oficial.

S-a discutat și despre comunitatea românească din Ucraina

Pe de altă parte, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a mai arătat că cea de-a doua parte a sesiunii online a fost dedicată comunității românești din Ucraina, precizând și care au fost temele principale de discuție.

„Cea de-a doua parte a sesiunii online a fost destinată comunității românești din Ucraina, parte din seria întâlnirilor săptămânale pe care DRP le organizează din luna februarie încoace.

Principalele teme de discuție s-au axat pe întrebările venite din partea asociațiilor românilor din Ucraina care vor sprijini DRP în procesul de colectare a documentației necesare plății burselor de studiu destinate elevilor etnici români înscriși în clasele I-IV în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba română pentru anul școlar 2021-2022”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a ținut să le mulțumească celor care au participat la conferința din mediul online.

„Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a mulțumit tuturor pentru participare și implicare și a manifestat incă o dată deschiderea Departamentului pentru colaborare în beneficiul românilor de pretutindeni”, se arată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.