Devine obligatoriu începând cu data de 1 martie! O nouă hotărâre a Consiliului General București a fost aprobată. Toți conducătorii auto sunt vizați de aceasta.
Începând cu data de 1 martie, parcarea în orice zonă din Capitală va costa 5 lei, în parcările publice, administrate de Municipalitate.
Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, dar fără rezervarea sau nominalizarea acestuia
Conform noii hotărâri a Consiliului General București, a fost eliminat tariful diferențiat pe zone, care până acum era de 10 lei/oră în centru și 2,5/oră spre periferie. Prin urmare, parcarea în centru se ieftinește, iar cea dinspre periferia Bucureștiului se scumpește. Parcarea se va plăti de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 20.00. De asemenea, există posibilitatea achitării unui abonament de 30 de lei/ zi sau de 500 de lei/lună. Pentru riverani, abonamentul va fi de 50 de lei/lună sau de 500 de lei/an.
Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, dar fără rezervarea sau nominalizarea unui loc de parcare. În plus, plata pentru parcare se poate face prin tichete preplătite, tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru), SMS sau on-line.
Conducătorii de autoturisme electrice și hibride înregistrate în Municipiul București pot utiliza gratuit parcările publice din Capitală, conform unui proiect de hotărâre adoptat în decembrie 2022 de Consiliul General. Pentru a beneficia de acest lucru, trebuie să înregistreze mașina în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor. Acesta aparține domeniului public sau privat al municipiului București. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.
Noi reguli în privința vehiculelor abandonate în spațiul public
Au fost modificate recent o serie de aspecte privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe spațiul public.
Modificările au fost implementate după oficializarea unei hotărâri ce conține noi norme metodologice pentru aplicarea legislației ce vizează regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe spațiul public.
Potrivit noii hotărâri, sesizările cu privire la un vehicul abandonat pe spațiul public se pot face și prin e-mail sau, acolo unde există posibilitatea, printr-un formular online.
În afara utilizării unor mijloace electronice, sesizările scrise se pot transmite fie primarului, fie polițiștilor din localitate și prin serviciul poștal sau de curierat.
Trebuie menționat că sesizările se pot face și verbal la sediul autorităților, așa cum se întâmpla și înainte. Sesizările verbale pot fi adresate direct, la sediul autorităților locale sau al secției de poliție, dar și telefonic, la numerele de telefon afișate la sediul și pe pagina de internet ale acestora.