Legea care stabileşte măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială. Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.
Un nou sistem integrat de monitorizare a traficului rutier
Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.
„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.
Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.
Noi posturi pentru personal contractual din CSM
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a semnat și decretul de promulgare a legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea unor posturi de personal contractual în schema Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a transmis, joi, Administraţia Prezidenţială.
Potrivit OUG, începând cu data de 1 octombrie, personalul CSM a fost suplimentat cu 165 de posturi de experţi jurişti, într-un compartiment distinct.
Suplimentarea de personal este cuprinsă în proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar”. Cei 165 de experţi activează în 19 instanţe din ţară, conform expunerii de motive a OUG care a fost aprobată pe 21 septembrie.
Schimbări privind regimul străinilor în România
În plus, și legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea articolului privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi completează acte normative privind regimul străinilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a mai informat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit noii legislaţii, străinii care au intrat legal pe teritoriul României şi cărora le-a expirat permisul unic pot solicita unul nou, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, dacă încetarea raportului de muncă a fost înregistrată cu cel mult 18 luni înaintea datei de intrare în vigoare a prezentului act normativ.
Prevederile nu se aplică străinilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări a emis decizia de returnare până la data intrării în vigoare a prezentei legi, stipulează OUG.