Câinii au un factor cognitiv general similar cu al oamenilor

Descoperirile lor oferă dovezi clare că aceste animale de companie au o componentă-cheie a inteligenței, cunoscută sub numele de factorul cognitiv general, sau „factorul g”, care oglindește versiunea umană, în special în ceea ce privește îmbătrânirea. Cercetarea a fost publicată recent în GeroScience.

Cercetarea oferă perspective valoroase care ar putea fi de ajutor în studiile și intervențiile viitoare, care vizează îmbunătățirea sănătății cognitive la câini. Studiul deschide, de asemenea, noi întrebări despre bazele neurobiologice ale factorului cognitiv general și schimbările sale legate de vârstă.

Dar continuarea acestei linii de cercetare este pusă la îndoială din cauza limitărilor existente asupra resurselor.

”Factorul g” reprezintă o inteligență de bază

Potrivit Psy Post, „factorul g” reprezintă o inteligență de bază, care influențează performanța cognitivă generală a unui individ, într-o varietate de sarcini.

Acest concept decurge din observația conform căreia oamenii care se descurcă bine la un tip de sarcină cognitivă au tendința de a avea rezultate bune în cazul altora, sugerând existența unei abilități sau a unui factor de bază comun care contribuie la aceste performanțe.

Cercetările anterioare au arătat că, la fel ca oamenii, câinii mai în vârstă pot prezenta simptome care duc cu gândul la demență, fiind un model valoros pentru studierea îmbătrânirii cognitive.

Potențiala existență a unui factor cognitiv general la câini

Cu toate acestea, studiile s-au concentrat pe schimbările cognitive izolate, fără a explora modul în care diferitele abilități cognitive s-ar putea interconecta sau modul în care vârsta influențează aceste abilități într-un spectru mai larg. Acest studiu și-a propus să umple aceste lacune, investigând potențiala existență a unui factor cognitiv general la câini.

”Personal m-a interesat, pentru că subiectul preferat în etologia câinilor este legat de personalitatea și modelele comportamentale coerente individuale”, a spus Borbála Turcsán, unul dintre autorii principali ai studiului, cercetător în Departamentul de Etologie. „Spre deosebire de personalitate, cogniția a fost investigată până acum ca o abilitate la un moment dat”, explică el.

„Acest proiect mi-a oferit oportunitatea de a investiga dacă există asocieri între diferite abilități cognitive care indică existența unor domenii cognitive de nivel superior la câini (inclusiv un potențial factor-candidat g) și dacă acestea sunt consistente pe perioade lungi de timp. Dacă astfel de factori de nivel superior există (și există), se deschid noi direcții de cercetare cu o mulțime de întrebări interesante. Unul dintre ele, pe care l-am putut investiga în cursul studiului nostru, a fost numărul de efecte independente ale vârstei asupra cogniției câinilor, dar există și multe altele”, a declarat el.

Teste cognitive concepute pentru a investiga inteligența canină

Studiul a inclus 129 de câini din diferite rase, asigurând un eșantion care reflectă un spectru larg al populației canine. Acești câini aveau o vârstă variată, oferind o secțiune transversală reprezentativă pentru examinarea abilităților cognitive în diferite etape ale vieții.

Înainte de a începe testele cognitive, fiecare câine a fost supus unei evaluări preliminare pentru a se asigura că nu are deficiențe senzoriale majore sau condiții fizice care ar putea împiedica capacitatea de a îndeplini sarcinile, asigurând integritatea rezultatelor testului.

caini
SURSA FOTO: Dreamstime

Identificarea unui ”factor g” la câini

În centrul cercetării s-au aflat zece teste cognitive concepute pentru a investiga diferite dimensiuni ale inteligenței canine, inclusiv învățarea asociativă, memoria, abilitățile de rezolvare a problemelor și cogniția socială. Aceste sarcini au fost alese pe baza relevanței potențiale pentru abilitățile cognitive generale observate la alte specii, inclusiv la oameni.

Bateria de testare cognitivă a fost efectuată într-un mediu controlat, cu secvența de sarcini standardizată pentru toți participanții, pentru a reduce orice efecte de transfer de la o sarcină la alta. Această abordare riguroasă a permis cercetătorilor să surprindă capacitățile cognitive ale fiecărui câine.

Una dintre cele mai semnificative constatări din acest studiu a fost identificarea unui ”factor g” la câini. Acest factor a reieșit ca un contributor semnificativ la variația în diferite domenii cognitive, indicând faptul că reprezintă o componentă centrală a inteligenței, mai degrabă decât o sumă de abilități cognitive nelegate.

”Această nouă cercetare evidențiază paralele interesante între îmbătrânirea umană și cea canină, întărind și mai mult argumentul conform căruia câinii servesc ca o specie model excelentă pentru cercetarea îmbătrânirii”, a adăugat Enikő Kubinyi, liderul Grupului de Cercetare a Animalelor de companie MTA-ELTE și al Proiectului Senior Family Dog.

Cercetătorii avertizează, totuși, asupra comparării directe a inteligenței diferitelor rase de câini pe baza „factorului g” canin.