Informația momentului pentru toată România! Anunțul venit chiar acum de la BNR: Este cel mai probabil scenariu

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a prezentat mai multe scenarii pentru 2023. Oficialul Băncii Naționale a vorbit despre momentul în care creșterea inflației se va tempera, dar și despre ratele românilor la bănci.

La ce ne putem aștepta în 2023? Informații de ultim moment de la BNR. Este cel mai probabil scenariu

Purtătorul de cuvânt al BNR a fost întrebat dacă în momentul de față există o perspectivă reală de temperare a inflației și de stabilizare financiară pentru 2023.

„Da, după cum ați și dat și din comunicatul nostru, vedem această traiectorie și încercările pe care le fac. (…) Banca Centrală prin majorările de dobândă sunt tocmai acestea de a înscrie inflația pe acest traiectoriu pe care l-ați descris, anume o ușoară scădere începând din trimestrul I chiar și o scădere mai accelerată apoi, pentru ca finalul anului să să-l avem cu o inflație de o simplă cifră. Acesta este scenariu mai probabil și toate demersurile noastre sunt făcute tocmai să ajungem în această bandă de variație”, a răspuns Dan Suciu.

Mare parte a creșterilor de prețuri sunt în urmă

Mai apoi, acesta a fost întrebat dacă scumpirile vor continua și în acest an. Astfel, specialistul a subliniat că mare parte a creșterilor de prețuri sunt în urmă.

„Mare parte a creșterilor de prețuri sunt în urmă. Ce avem acum sunt creșteri marginale. Mare parte a creșterilor, repet, sunt în urmă. Dar să nu facem această confuzie. În momentul în care avem o scădere a inflației, înseamnă că avem creșteri mici de prețuri, nu avem o scădere a prețurilor. Inflația este un indicator statistic agregat, care surprinde totalitatea prețurilor sau mare parte din prețurile din piață, iar atunci când e pe plus, asta înseamnă.

Nu e neapărat o veste rea în sine să avem un indicator al inflației pe plus. De altfel, este chiar spus că dacă avem doi… vreo două procente de inflație sau două procente și jumătate, este o creștere sănătoasă a prețurilor, pentru că există aa ceva. Dar încă suntem relativ departe de acest scenariu, ne apropiem de el în cursul acestui an, important este însă altceva, să întoarcem această traiectorie de evoluție a inflației, care era în creștere, într-o traiectorie descrescătoare. Acesta este obiectivul anului 2023 și este pe deplin realizabil”, a completat Dan Suciu.

Legat de persoanele care au de plătit rate pentru creditele bancare, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că s-a ajuns la un maxim al acestor rate în această perioadă.

„Probabil că s-a ajuns la un maxim al acestor rate în această perioadă, atât pentru cei cu Robor, ei probabil chiar au trecut de maximum, pentru că ați văzut, Roborul a trecut în cursul anului trecut de 8%, acum este cumva stabilizat în jurul valorii de 7,5 – variaţiile probabil vor fi mici în jurul acestei valori, deci ei au trecut din nivelul maxim al ratelor.

Cei cu IRCC, IRCC este un indicator care are cumva un decalaj de şase luni, în consecință, va rămâne, chiar va crește ușor față de nivelul actual în trimestrul al doilea, dar dacă scenariul nostru se va adeveri, în partea a doua anului va intra și el pe o ușoară scădere, deci suntem cumva la un maximum al acestor rate în acestă perioadă”, a conchis Dan Suciu.