Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a arătat, în rapoartele cu inspecțiile fiscale terminate în noiembrie și decembrie 2022, câteva cazuri în care s-au stabilit sume suplimentare de plată pentru persoane fizice.
Acestea sunt cazurile în care s-au stabilit sume suplimentare de plată pentru persoanele fizice, potrivit rapoartelor ANAF.
Din aceste rapoarte, putem învăța că trebuie să ne îndeplinim obligațiile fiscale la timp, pentru a nu avea probleme cu autoritățile și pentru a evita sancțiunile. Iar pentru acest lucru, trebuie să știm când suntem obligați să plătim taxe.
O persoană a încasat venituri în criptomonede fără a plăti taxe pentru acestea
O persoană a făcut tranzacții în criptomonede pe piața internațională și a încasat venituri consistente, însă nu a plătit taxe pentru ele.
Inspectorii au ajuns la concluzia că persoana respectivă a transformat monedele virtuale în bani, pe care i-a transferat în contul bancar. Practic, acela ar fi fost momentul în care ar fi intervenit obligația de declarare, prin declarația unică pentru persoanele fizice, și apoi plata.
Verificările au vizat perioada ianuarie 2016 – decembrie 2021, iar inspectorii au emis o decizie de impunere prin care au stabilit sume de plată către stat (impozit pe venit și contribuția la sănătate).
Un cabinet individual de psihologie a obținut codul TVA mai târziu decât ar fi trebuit
În cazul unui cabinet individual de psihologie, inspectorii ANAF au constatat că, în ciuda faptului că plafonul fusese depășit din iulie 2020, înregistrarea în scopuri de TVA a fost făcută abia în mai 2021.
Cu alte cuvinte, pentru o perioadă destul de lungă de timp, persoana respectivă n-a colectat și plătit TVA pentru serviciile psihologice, considerându-le scutite de această taxă. Astfel, inspectorii ANAF au impus sume suplimentare de plată atât ca TVA, cât și (pentru alte nereguli) ca impozit pe venit și contribuții sociale, potrivit avocatnet.ro.
O persoană fizică nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale pentru vânzarea de terenuri și locuințe
Inspectorii ANAF au găsit, de asemenea, o persoană fizică ce nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, deși se ocupa în mod constant cu vânzarea de terenuri intravilane, construcții cu terenuri aferente și apartamente, pe care le cumpărase de la diverse persoane fizice și juridice.
Inițial, autoritățile au făcut un control inopinat, după care a urmat o inspecție fiscală pentru perioada ianuarie 2017 – decembrie 2020. Astfel, ANAF a calificat activitățile derulate ca fiind activități independente și au stabilit sume de plată ca impozit pe venit și contribuții sociale.