Codul Muncii a suferit o serie de modificări, la finalul lunii octombrie a acestui an.
Angajaţii din România trebuie să ştie că au primit o serie de noi beneficii, precum zile libere pentru urgenţe familiale, dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil sau unele prevederi care trebuie acum să se regăsească neapărat în contractul individual de muncă.
Iată, în continuare, câteva dintre noile beneficii şi drepturi de care beneficiază salariaţii din România.
Dreptul de a cere un program de muncă individualizat
Angajatul poate astfel beneficia de la telemuncă la reducerea programului de lucru. Legea 283/2022 a venit şi cu o serie de modificări pentru definiția de „program individualizat de muncă”.
Angajații au astfel dreptul de a cere un mod flexibil de organizare a timpului de lucru, ce poate însemna de la împărțirea duratei zilnice de lucru în două perioade (una fixă și una variabilă), la telemuncă sau muncă la domiciliu sau chiar programe de muncă cu timp redus de lucru. Totuși este important de menţionat că obligația angajatorului nu este de a accepta, ci de a-și motiva refuzul.
Dreptul de a fi alături de familie pentru situații neprevăzute
Salariaţii au dreptul la zile libere pentru urgențele familiale, în limita a 10 zile lucrătoare pe an, pentru a fi alături de cei apropiați în situații neprevăzute, cum ar fi îmbolnăvirea sau accidentele.
Zilele libere vor fi plătite, însă trebuie să fie apoi recuperate de către salariat, după cum se va înţelege cu angajatorul. Pentru a fi acordate aceste zile pentru situaţii neprevăzute, salariatul trebuie să îl informeze pe angajator despre lipsa de la locul de muncă. Lipsa pentru urgențele familiale nu afectează numărul total de zile de concediu de odihnă.
Concediu de îngrijitor, pentru a îngriji o persoană apropiată care suferă de o boală gravă
Angajaţii au dreptul şi la acest nou tip de concediu, prin care va putea acorda îngrijire sau sprijin unui membru al familiei sau unei persoane cu care locuiește în gospodărie care suferă de boli grave. Acest concediu este limitat la 5 zile lucrătoare pe an.
Angajatorii au obligația de a oferi acest tip de concediu salariaților. Spre deosebire de absențele pentru urgențele familiale, concediul de îngrijitor nu poate fi solicitat încă de salariați deoarece nu au fost încă oficializate normele de aplicare, relatează avocatnet.ro.
Dreptul de a primi, în scris, detalii despre beneficiile extrasalariale pe care le primește pe lângă salariu
Atât prin informarea prealabilă, cât și din conținutul contractului de muncă, salariatul trebuie să știe ce sporuri, bonusuri, beneficii, cum ar fi un abonament medical privat ori tichete de masă sau cadou, primește în plus.
Efectul menționării beneficiilor extrasalariale în documentele de muncă este că eliminarea lor se va face mai greu, trebuind ca și salariatul să fie de acord cu pierderea lor.
Dreptul de a cere trecerea pe un post vacant mai favorabil
Vorbim despre un nou drept introdus pentru salariaţii din România. Dacă angajatul și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator, acesta are posibilitatea de a solicita mutarea pe un post liber care îi oferă condiții mai favorabile.
Totuşi, noțiunea este subiectivă, pentru că legea nu defineşte clar aceste condiţii mai favorabile, astfel că rămâne la latitudinea salariatului ce înseamnă pentru el aceste condiții. E important de notat că angajatorul nu are obligația de a muta salariatul, în cazul în care acesta o cere. Totuşi, este obligat să îi răspundă, motivat, de ce refuză cererea.
Dreptul de a fi informat despre politica de formare profesională a angajatorului
Obligația introdusă recent pentru toți angajatorii, de a introduce în regulamentul intern informații despre politica de formare profesională, oferă posibilitatea tuturor salariaților, actuali sau noi, de a lua cunoștință despre aceste planurile de formare ale firmei.
Chiar dacă nu are obligația de avea un plan de formare profesională, angajatorul tot ar trebui să menționeze, în regulamentul intern, acest fapt – că nu are obligația de a elabora planuri de formare profesională.