Noua prevedere adoptată anul trecut de Guvern, care aduce cu sine și pedepse dure cu închisoarea va intra în curând în vigoare. Angajatorii mai au la dispoziție doar săptămâna viitoare pentru a intra în legalitate.
Angajatorii mai au o săptămâna la dispoziție
Săptămâna viitoare este ultima în care patronii companiilor mai pot plăti contribuțiile pentru angajați, după care reprezentanții Agenţiei Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor face raportările direct la Parchet.
Mai exact, din 26 iunie întră în vigoare prevederea care spune că cei care nu plătesc aceste contribuții riscă închisoare de la unu la cinci ani potrivit Ordonanței de Urgență aprobate de Guvern la finalul anului trecut și care încadrează această faptă ca fiind penală.
Potrivit ministerului de Finanțe, bugetul de stat este anual prejudiciat cu 12 miliarde de lei din cauză că mulți angajatori nu achită aceste contribuții sociale pentru proprii angajați.
Controale la sânge începând de luna viitoare
De asemenea, ANAF va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat vineri preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.
Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.
Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.