Ministrul Muncii a vorbit, miercuri seara, despre salariile românilor. Într-o intervenție telefonică la un cunoscut post TV, Marius Budăi spune că există riscul ca România să piardă întreaga forță de muncă, dacă nu se va face ceva în privința salariilor.
Anunțul serii despre salariile românilor! Vestea venită direct de la Marius Budăi: Rezultatul va fi altul
Ministrul Muncii a intervenit telefonic în cadrul emisiunii „România la Raport”, de la România TV, acolo unde a vorbit despre formula prin care salariul minim european va fi calculat. Marius Budăi a scos la iveală faptul că trebuie acordată o atenție specială forței de muncă, deoarece România riscă să rămână fără ea.
„Până la urmă, vorbim de relaţia angajat-angajator. Am făcut din 2019 apeluri către mediul de afaceri, dacă nu o să ne aplecăm cu mai multă atenţie faţă de resursa umană, o să o pierdem pe toată din ţară. Resursa umană dacă se va simţi respectată, cu siguranţă că rezultatul muncii va fi altul”, spune Marius Budăi.
Două indicatoare importante sunt în discuție
Ministrul Muncii a mai spus că se discută despre două indicatoare – unul dintre ele este de 50% din salariul mediu brut, iar cel de-al doilea este de 60% din salariul median.
„Se discută despre două indicatoare importante. Unul ar fi 50% din salariul mediu brut şi 60% din salariul median, atunci ar trebui să vedem exact cum se va transpune directiva în ţara noastră”, mai spune Marius Budăi.
Salariu minim brut de 4.000 de lei, un scenariu posibil în România?
Marius Budăi a mai fost întrebat dacă este posibil ca salariul minim brut să ajungă la 4.000 de lei, iar acesta a răspuns că guvernanții vor ajunge la o formulă pentru a face posibilă majorarea acestuia.
„Până la urmă, acum este 2550 de lei. Avem deja salarii diferenţiate. 3.000 de lei în construcţii şi în agricultură. Cred că uşor-uşor asta nu se va transpune peste noapte. Prin discuţiile pe care le vom purta cu sindicatele şi patronatele, cu siguranţă că vom ajunge la o formulă”, mai spune ministrul Muncii, Marius Budăi.
Salariul minim european, un beneficiu pentru România
Șeful Camerei Deputaţilor a scris pe pagina sa de socializare că salută proiect care vizează salariul minim european, deoarece ar reprezenta „un beneficiu în special pentru salariaţii din mediul privat românesc”.
„Salut faptul că miniştrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european. Este un proiect pe care PSD l-a susţinut constant în ultimii ani, iar toate iniţiativele noastre de creştere a salariului minim din România au avut în vedere inclusiv încadrarea în acest traseu european.
Sunt convins că adoptarea unui salariu minim la nivelul întregului continent reprezintă un beneficiu în special pentru salariaţii din mediul privat românesc. Avem aproximativ 1,6 milioane de angajaţi cu acest nivel de salarizare în România, ale căror câştiguri trebuie să alinieze în viitor cu cele ale muncitorilor din Spania, Italia sau Franţa”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
De asemenea, liderul PSD adaugă că salariul minim european poate însemna şi un mecanism predictibil pentru mediul de afaceri.