Acum, Klotz crede că ratele ridicate de demisie ar putea persista pe o piață a muncii instabilă, cu joburi în continuă schimbare.

Patru cauze ale Marii Demisii

Potrivit Channelnewsasia, Klotz enumeră patru cauze ale fenomenului numit ”Marea Demisie”. Prima ar fi refulările acumulate în primul an incert al pandemiei, când oamenii au rămas la  locurile de muncă pe care altfel le-ar fi părăsit. În al doilea rând, oamenii au ajuns la epuizare fizică și psihică.

Al treilea motiv este legat de ceea ce psihologii numesc ”Teoria managementului terorii”, legată de ideea că oamenii care se confruntă cu moartea sau cu o boală gravă tind să se gândească mai mult la cât de împliniți sunt cu jobul și cu viața lor.

”Libertatea este o nevoie fundamentală a omului”

”În cele din urmă, a existat libertatea neașteptată pe care milioane de oameni au experimentat-o ​​când pandemia i-a forțat să lucreze de acasă. Libertatea este o nevoie fundamentală a omului”, spune Klotz. Iar când oamenii i-au simțit gustul în toate aceste luni, nu vor renunța la ea prea ușor.

Și alți cercetători studiază cauzele și impactul Marii Demisii, iar unii bănuiesc că teoria lui Klotz este una exagerată.

Economiștii britanici susțin că există dovezi că Regatul Unit a experimentat Marea Demisie, dar nu pentru că angajații au renunțat la job-uri pentru a-și trăi visul sau a face schimbări drastice în carieră. Mai degrabă, majoritatea părea dornică să-și schimbe angajatorul, excepție făcând persoanele de peste 50 de ani, care s-au pensionat în număr mai mare decât de obicei.

Marea Demisie ar putea rămâne peste medie

Klotz crede că cifrele vorbesc de la sine, cel puțin în Statele Unite. Rugat să anticipeze ce se va întâmpla în continuare, el răspunde astfel: „Sunt psiholog organizațional, nu economist, așa că nu pot face predicții pe piața muncii”.

Cu toate acestea, este de părere că rata demisiilor ar putea rămâne peste medie timp de doi sau trei ani, fie pentru că demisia poate fi contagioasă, fie pentru că există numeroase schimbări la locul de muncă, deoarece angajatorii experimentează noi moduri de lucru. „Cred că asta va continua să mențină piața muncii oarecum instabilă pentru o perioadă”, spune el. De asemenea, oamenii continuă să-și pună viața în ordine, susține el.